BOLUARTE POSTALA PRVA PREDSJEDNICA PERUA! Pedro Castillo napokon smijenjen u procesu opoziva u parlamentu te ga je privela policija

Foto: Guliver Image/AP Photo/Guadalupe Pardo

Dina Boluarte (60) postala je prva žena predsjednica Perua usred političkog vrtloga kada je njezin prethodnik i bivši šef Pedro Castillo smijenjen u procesu opoziva i kojeg je privela policija nakon što je pokušao nezakonito zatvoriti Kongres, piše Reuters.

Boluarte, inače po zanimanju odvjetnica, se sada suočava s nezavidnim izazovom ozdravljenja podijeljenog Perua u kojem je predsjedništvo u borbi s Kongresom više od godinu dana.

“Tražim političko primirje kako bih postavila vladu nacionalnog jedinstva”, rekla je u svom prvom govoru nakon što je položila zakletvu kao šesti predsjednik zemlje u samo pet godina. Obećala je formirati široku vladu “svih krvi”.

“Tražim vrijeme, dragocjeno vrijeme da se zemlja spasi od korupcije i loše vladavine”, rekla je Boluarte, koja je donedavno je bila relativno nepoznata većini Peruanaca, a na izborima 2018. je za gradonačelnika okruga Lima osvojila manje od četiri posto glasova.

U nadmetanju za mjesto u parlamentu 2021. je izgubila, ali je postala poznata uz Castilla kao potpredsjednica na njegovoj listi kada su “izvukli” izbornu pobjedu 2021. za krajnje ljevičarsku stranku Peru Libre.



Iako je trenutno nejasno tko će prevladati, čini se da Castillo gubi poluge moći. Njegovi saveznici su ga napustili, a ministri, vojska, policija i američki veleposlanica kritizirali su pokušaj raspuštanja Kongresa mimo uobičajenih pravnih procedura.

“Sjedinjene Države kategorički odbacuju bilo kakav izvanustavni akt predsjednika Castilla kako bi spriječio Kongres da ispuni svoj mandat”, napisala je na Twitteru američka ambasadorica u Peruu Lisa Kenna.

Castillo, optužen da je predsjednički položaj koristio za sebe, svoju obitelj i bliske saveznike, također se suočava s ustavnom tužbom glavnog državnog odvjetnika koja je povezana s istragama oko korupcije. Predsjednik kaže kako je tužba pokušaj “državnog udara” koji su orkestrirali ured tužitelja i Kongres.

Južnoameričku državu muče politički sukobi između dvije grane vlasti, a od 2016. zbog smjena i ostavki imala je pet predsjednika, uključujući Castilla.

Predsjednik Martin Vizcarra raspustio je Kongres, a kasnije je 2020. opozvan. Prije tri desetljeća predsjednik Alberto Fujimori, koji je trenutno u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, također je bio najavio raspuštanje Kongresa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI