BOŽINOVIĆ IPAK POPUSTIO: ‘Vjerojatno ćemo za blagdane ugostiteljima produljiti radno vrijeme’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

“Treba voditi računa o svim aspektima ove krize, jer ako bi se pitalo samo epidemiologa tada bi oni jednostavno preporučili – zatvaranje. To dokazano sprječava i usporava širenje virusa. No, jedno društvo i država ne mogu si dopustiti da sve stane jer onda dolazi u pitanje funkcioniranje cijelog zdravstvenog sustava”, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskog radija.

Dodao je kako je riječ “o jednom balansu koji je uvijek potrebno pronaći kako bi se prolazilo kroz ovu krizu”. Mišljenja je da mnogi ljudi ocjenjuju da je “pristup Vlade i Stožera opravdan iz cijelog niza razloga”.

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda o covid potvrdama za što je rekao kako je “očekivano”.

“Ustavni sud je potvrdio i ustavnost i zakonitost mjera koje donosi Stožer civilne zaštite, vidjet ćemo kada bude poznat cijeli tekst te odluke na što se sve odnosi, i sukladno tome nastaviti svoj posao”, rekao je Božinović.

Komentirao je i referendumsku inicijativu.



“Jutros smo čuli i od strane predstavnika opozicije koja nije sudjelovala u ovome da se radi o jednoj političkoj inicijativi, smatramo da taj referendum nema svrhe, pogotovo u situaciji kada je potpuno jasno da sve odluke koje se donose su donesene s ciljem da se zaštititi zdravlje i životi ljudi, i naravno da je to jedan legitiman cilj, a odluke koje se donose, donose se sukladno načelu razmjernosti kako bi se sa što manje utjecaja na svakodnevni život postigao taj cilj”, istaknuo je.

Govoreći o mjerama uoči blagdana, Božinović je naglasio kako je “očekivano da će se na dočeku Nove godine okupiti ljudi”.

“S druge strane potpuno je jasno da je svako veće okupljanje rizik. Razgovarat ćemo s predstavnicima ugostiteljskog sektora upravo da vidimo kako, ukoliko se donese takva odluka, a vjerojatno će se donijeti da se produži sat-dva vremena rad ugostiteljstva, odnosno dopusti okupljanje, da vidimo što se sve može poduzeti da bi se taj rizik umanjio”, rekao je potpredsjednik Vlade.

“To je ta situacija s kojom se mi nosimo od samog početka, pa i ovi koji napadaju mislim da to dobro razumiju, ali naravno traže tu nekakav prostor za politički glas više, međutim to je kratkoročno, a kriza je dugoročna i moramo voditi računa ne samo o trenutačnim izazovima nego i o onome što nam po svemu sudeći slijedi, a to je širenje nove varijante virusa koja se već počela širiti Europom. U svemu ovome mi taj određeni pad, ali on se dosta usporio i to su sve razlozi zbog kojih moramo pratiti situaciju kako bi zaštitili živote i zdravlje što većeg broja ljudi, a opet čini sve da u državi i u ovim uvjetima funkcionira najbolje što može”, zaključio je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI