BOŽINOVIĆ NAGLASIO DA MJERE OSTAJU: ‘Okupljanja bez kontrole nisu dobra, a veći broj zaraženih očito nije posljedica blagdana’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon sjednice Vlade na pitanja novinara odgovarao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Rekao je kako “ne može biti decidiran” o tome koliki je rast broja zaraženih omikronom, objavio je N1.

“Ne bih isključio da se radi o većem broju omikrona u odnosu na ono što je dosad sekvencionirano. Ako bi svi kontakti morali biti stavljeni u izolaciju, to je više od pola milijuna ljudi. To ne može bez utjecaja na gospodarstvo. Mnogo je pitanja oko omikrona. Širi se 4 puta brže, a izgleda da su u pitanju ipak blaže kliničke slike i da se rjeđe spušta na pluća nego delta i ranije varijante. Treba pričekati pravu znanstvenu potvrdu toga”, rekao je Božinović.

Na pitanje o mjerama odgovorio je da će dogovorene mjere ostati.

“Ovo što smo rekli za Novu godinu, do dva sata ujutro, to će ostati. Mjere koje smo produžili danas, vjerojatno se do idućeg tjedan neće ništa mijenjati. Pratit ćemo situaciju. One ostaju do daljnjega na snazi”, istaknuo je.

“Ako ovaj porast broja novozaraženih nije zbog okupljanja za Božić, onda bi mogao biti od omikrona”, naglasio je Božinović.



Dodao je kako većina epidemiologa misli kako ovi brojevi nisu posljedica Badnjaka.

Govorio je i o okupljanjima bez kontrole za koje je rekao da “nisu dobra od prvog dana epidemije”.

“Okupljanja na kojima se ne vodi računa o temeljnim epidemiološkim mjerama ne možemo podržati”, rekao je. Pritom je mislio na tzv. slobodne dočeke nove godine poput onog u Sinju.

Podsjetimo, i premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade se osvrnuo na rast broja zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj. Upozorio je da je omikron puno zarazniji od ostalih varijanti i da je zato važno nastaviti s cijepljenjem, posebice starijih skupina stanovništva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI