BOŽINOVIĆ O MJERAMA: ‘Ne predviđamo daljnje pooštravanje, ali ni liberalizaciju’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

“Vidjeli ste priopćenja prošli tjedan. Imali smo visoko izaslanstvo Ministarstva domovinske sigurnosti u Hrvatskoj. Bio je to posjet kao završna evaluacija svega na čemu smo radili, cijeli je niz tehničkih protokola i konkretnih razmjena podataka između sigurnosnih službi”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na činjenicu da će SAD ukinuti vizu hrvatskim građanima koji putuju u SAD.

Dodao je kako to govori o visokoj razini partnerstva, ali i da smo tehnički uspjeli odgovoriti na taj izazov.

“Mi funkcioniramo kao da radite s kolegama u FBI-u, DEA-u. Više puta smo rekli koji su sporazumi trebali biti implementirani. Uspjeli smo za godinu dana sklopiti sporazum sa svim zračnim kompanijama koje putuju u Hrvatsku i uspostaviti vezu razmjene putnika u zračnom prometu”, istaknuo je Božinović.

Osvrnuo se i na mogućnost uvođenja novih mjera i češće potrebe za covid potvrdama.

“O tome govorimo svakodnevno. Nama je trend porasta, ne samo u Hrvatskoj nego i u većem dijelu Europe. Neke se zemlje zatvaraju, neke se odlučuju otvoriti, ali sve su uz to otvaranje poručile da će se vratiti u fazu zatvorenosti ako dođe do povećanja brojeva. Mi pratimo situaciju dnevno da izbjegnemo nagla otvaranja pa zatvaranja jer mislim da to ljude najviše frustrira. Ne predviđamo daljnje pooštravanje ni liberalizaciju mjera”, rekao je Božinović.



Osvrnuo se i na rad noćnih klubova.

“Cijelo ljeto i još uvijek je na snazi odredba da noćni klubovi na otvorenom uz covid potvrde mogu raditi. Što se tiče zatvorenih prostora koji nemaju mogućnost prirodne ventilacije, svako će nakon ovih 18-19 mjeseci reći da su glavni problem zatvoreni prostori koji nisu dovoljno prozračeni i ako ljudi ne drže distancu. Ono što je moguće vani, teško da je moguće unutra, mislim da je to svima jasno. To otvara druga pitanja, ali u Vladi na adekvatan način razgovaramo i o tome i odgovaramo na to”, naglasio je ministar.

Na upit o slučaju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojega je muškarac u telefonskom pozivu nazvao “Njonjo”, a zatim ga na razgovor pozvala policija, Božinović je odgovorio kako je “sve rekao i Ministarstvo kroz priopćenje”.

“Normalno je da, ukoliko štićena osoba dobije poziv s nepoznatog broja, da kaže svom osiguranju da ga je netko nazvao i počeo vrijeđati. I tu on nema više što, zato postoje službe koje o tome vode računa. Što se tiče konkretnog rada policije, to ćete pitati policijske službenike, ja ne znam je li se išta poduzelo. Siguran sam da su svi postupili ispravno”, zaključio je Božinović, javlja N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI