BOŽINOVIĆ O SMS AFERI: ‘Policija je brzo reagirala’

screenshot

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je aktualne događaje za RTL televiziju.

Na Dolcu su u petak napadnuta dvojica saborskih zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević, a Božinović je kazao da je “istraga je u tijeku. Pripadnici PU zagrebačke su na terenu i obavljaju razgovore”. Mnogi se pitaju je li napad bio planiran, no ministar je upozorio da “u ovom trenutku ne zna, niti bi o tome sada mogli pričati”.

Niz je neodgovorenih pitanja vezano uz aferu SMS, a jedno od njih je i koliko je ugrožena nacionalna sigurnost. “Ne bi bilo prvi put da tako neke informacije izađu iz sustava. U ovom slučaju je dobra novost da je policija promptno reagirala i spriječila da se napravi veća šteta. Problem postoji, i o tome je govorio glavni državni odvjetnik. Istražit će se sve osobe koje su mogle biti u doticaju s ovim predmetom”, kazao je Božinović u razgovoru za RTL.

Tko je krtica – pita se javnost, a on odvraća: “To je stvar ljudi koji rade na tom poslu”. Na pitanje je li razgovarao s Milijanom Brkićem, ministar je odvratio: “Uvijek kad je nešto takve prirode onda se spekulira, ovo nema veze s politikom niti sa strankom.”

A osjeća li odgovornost – pitanje je na koje je Božinović odgovorio ovako: “Odgovorni smo svi u sustavu. Zato i postoje službe unutar sustava koje su postavljene da otkrivaju takve slučajeve kako se ne bi ponavljale, policija je brzo reagirala da spriječi štetu. Prema prvom priopćenju USKOK-a, tvrdi se da se akcijom spriječilo počinitelja u pokušaju”.Pažnju javnosti ovoga tjeda privukao je i slučaj Sirijca koji tvrdi da je izgubio kći kada ga je od nje navodno razdvojila policija. Božinović je kazao da “nije evidentiran da se vratio u hotel Porin, u prihvatilište. On je slobodna osoba, on po zakonu može ići bilo gdje u Hrvatskoj. Ukoliko se javio drugo jutro, ne bi bilo problema, ali on se do ovog trenutka nije javio. Vidjet ćemo hoće li se gospodin javiti”.

77 posto tražitelja azila napusti prihvatilište prije nego se dovrši njihov proces, skoro dvije trećine. To povrđuje tezu da se insitut azila koristi kao korak prema krajnjem cilju, odnosno zapadu Europe”, ustvrdio je Božinović. “Ukoliko se alarmira da je dijete nestalo, hrvatska policija se diže na noge. To su teške situacije za policiju, angažiramo snage da se dijete pronađe, koje možda nije ni bilo s njim na putu, ono nije nigdje s njim registrirano”, dodao je.

Kad je, pak, riječ o uvjetima u kojima policajci rade, ministar je kazao: “Zadovoljan sam onime što smo postigli u ovih godinu dana, ispunili smo sve što smo rekli, a u nekim dijelovima smo i premašili naša očekivanja. Ne bih se vraćao na ono što smo zatekli”.
Rad policije na skali od jedan do 10 u ovoj godini, ocijenio je i više nego odličnom ocjenom: “Ja bih rekao da je to čvrsta osmica, ali težimo prema 10”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI