BOŽINOVIĆ O VELIKOJ AKCIJI USKOK-a: ‘Nacionalna sigurnost nije ugrožena, a bila bi da to nitko detektira’

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nakon što je započela akcija USKOK-a u srijedu navečer, gdje se istražuju tri osobe za koje se sumnja da su odavale tajne podatke, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak se osvrnuo na situaciju.

“Ovo je faza u kojoj policija u koordinaciji s Uskokom provodi izvide i dokazne radnje i tu ništa konkretnije ne mogu ni smijem reći. Kad policija skupi informacije, proslijedit će ih Uskoku i obavijestiti javnost”, kazao je Božinović o visokorangiranim službenicima i suspendiji.

“Tijekom današnjeg dana će biti ili je već udaljen iz službe. To je standardna procedura da ne bi utjecao na daljnji tijek postupka. To pokazuje snagu unutarnjeg praćenja negativnosti u sustavu. Naravno da nije nikome drago kad se ovako nešto dogodi, ali ako se dogode, pozitivno je da se otkrivaju, da naš sustav kontrole praćenja funkcionira tako da sustav bude zaštićen od kompromitacije, ali i da se reagira na vrijeme”, nastavio je.

“Nacionalna sigurnost nije ugrožena”, naglašava ministar unutarnjih poslova.

“Posljednjih pet godina imali smo 5 slučajeva otkrivanja službene tajne. Vidjet ćemo što će se sve otkriti, no siguran sam da je sustav postavljen tako da se može detektirati i da se detektira kad bude kompromitiran”, kazao je.Nije mogao odgovoriti na pitanje kojim su informacijama imali pristup.

“Šaljemo poruku da se sustav nosi s  nepravilnostima unutar sebe. Što se tiče policije, provodi se oko 400 disciplinskih postupaka. To govori da su policijski službenici stalno pod nadzorom. S te strane sam ponosan na učinkovitost sustava. Zagreb je danas u najvećoj međunarodnoj konkurenciji proglašen kao turistički najsigurniji grad. To govori da naš sustav funkcionira. Da bi to bilo tako i dalje, moramo provoditi i pooštravati postupke vezane uz unutarnju kontrolu jer u svakom sustavu najveća vrijednost prije svega su ljudi, a oni su istovremeno i najslabija karika. Rezultate imamo”, naglasio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI