BOŽINOVIĆ KOMENTIRAO SNIMKE PREMLAĆIVANJA: ‘Pod velikim smo pritiskom, utvrdit ćemo što se dogodilo’

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon višegodišnjih pritisaka stranih nevladinih udruga na hrvatsku policiju koja štiti granice od masovne navale ilegalnih imigranata, pritiscima se pridružio i RTL.

Naime, RTL Potraga objavila je snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante nazad preko granice i udaraju ih palicama, a koji su ionako ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku.

Da je riječ o hrvatskoj policiji, tvrde iz razloga što palice, pištolji i dijelovi odjeće odgovaraju onima kakve koristi interventna policija MUP-a RH.


No, takvo tjeranje migranata koji su ionako ilegalno povrijedili državnu granicu, zabranjeno je određenim EU direktivama za koje je upitno odgovaraju li hrvatskom nacionalnom interesu.

O cijelom slučaju upitan je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.“Ne mogu konkretno komentirati. Glavni ravnatelj policije je jučer nakon saznanja odredio stručni tim koji je danas već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao… Puno je pitanja. Što se tiče ranijih takvih objava, pa i stranih medija, mi smo na svaku reagirali priopćenjem gdje smo iznijeli svoje viđenje onoga što se eventualno dogodilo.

Želim reći, i tada i danas i ubuduće, kad je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlasti, nema mjesta u hrvatskoj policiji. Hrvatska policija uvijek kad ima dokaze poduzima mjere i sankcionira vlastite pripadnike. Međutim, ovo je situacija koja nas prati. Hrvatska policija sigurno nije tu prisutna u tolikoj mjeri jer je to naš izbor.

Već godinama smo suočeni s migrantskim pritiskom. Znate to i sami. Činjenica je da u ovom trenutku u EU-u se vodi rasprava o izmjeni zakona koji regulira ovo. I na to smo ukazivali. Mi imamo situaciju da se na migrante primjenjuu pravila donesena 1951. zbog izbjeglica. Europa mora naći održivo rješenje jer hrvatska policija i danas i sinoć štiti granicu od ilegalnih ulazaka”, kaže ministar.

“Očekujemo nove migrantske valove i Europa bi morala naći odgovor i prije toga”, kaže ministar dodajući da su granice vanjskih članica najviše izložene. Spomenuo je i inicijativu Litve da se dignu fizičke granice.

“Vi znate da mi nismo skloni tome, posebno na granici s Bosnom i Hercegovinom”

“Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti. I u ovom slučaju ćemo napraviti sve da utvrdimo što se dogodilo i onda će se odlučivati o daljnjim koracima”, rekao je ministar.

Na pitanje postoji li jedinica ili operacija pod nazivom Koridor, Božinović kaže kako policija dnevno izvješćuje o svojim aktivnostima.

“Samo ove godine policija je uhitila 668 krijumčara. Vidite o kakvom se tu obimu radi. Hrvatska policija nije angažirana samo na granici nego i na zaustavljanju sumnjivih vozila i ljudi koji u Hrvatskoj borave ilegalno i žele Hrvatsku iskoristiti kao tranziciju prema zemljama EU-a.”

“Iza toga čvrsto stojim da se sve što se radi, radi u skladu s hrvatskim i međunarodnim zakonima”, rekao je ministar i ponovio kako, ako se dogodi neko prekoračenje ovlasti, Ministarstvo kazni i do 400 svojih pripadnika svake godine.

“Mi ćemo nastaviti tako postupati jer je to u skladu sa zakonom”, kaže.

Na pitanje je li i on odgovoran ako se pokaže da su snimke autentične kaže:

“Zašto bi to bila moja osobna odgovornost?” i dodaje kako nitko nema uputu da koristi silu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI