BOŽINOVIĆ POTVRDIO DA JE DOBIO INFORMACIJU OD SOA-e! Nastavlja se trakavica o pokušaju prodaje udjela Fortenove: ‘Policija se na neki način obratila DORH-u, a oni su možda i odgovorili’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović potvrdio je u četvrtak da se policija obratila Državnom odvjetništvu RH (DORH) oko prodaje udjela Fortenove, poručivši kako mogu pokrenuti aktivnosti i na temelju napisa u javnom prostoru.

„Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP RH) na temelju onog što je dostupno iz javnih i ne smo javnih izvora u koordinaciji s DORH-om će vidjeti jesu li i kada postojale okolnosti koje bi uključile aktivnost te dvije institucije”, izjavio je ministar Božinović nakon sjednice Vlade na upit novinara što se događa s Fortenovom.

Potpredsjednik Vlade dodao je kako je „Tužiteljstvo na temelju svih indicija, koje mogu biti i prijava i otvoreni izvori, može krenuti u određene aktivnosti”.

“Ne bi bilo prvi puta, ne bi bio presedan da na temelju onoga što se može naći, pročitati i čuti u javnom prostoru se pokrenu određene radnje”, kazao je.

Ministar nije dao komentar na to što bi trebao raditi DORH ili bilo koja druga institucija, već je naglasio kako su u fazi kada zasjeda Vijeće za provedbu sankcija i prikupljaju sve potrebne informacije, pa nitko ne može dati konkretne odgovore.



„Policija se temeljem onoga što je njoj poznato na neki način obratila DORH-u, a oni su možda i odgovorili. Ne znam”, odgovorio je Božinović novinarima pojašnjavajući da policija i DORH koordiniraju aktivnosti u najvećem broju slučajeva na način da DORH i u fazi izvida može davati naloge policiji.

Za izjavu potpredsjednika Vlade Tome Medveda kako su se stekle okolnosti da DORH djeluje po službenoj dužnosti, naveo je kako je vjerojatno govorio na temelju činjenica i prakse koja postoji u Hrvatskoj u brojnim drugim slučajevima, da se na temelju novinskih natpisa pokrenu određene radnje.

„Ne znam na što se policijsko obraćanje DORH-u odnosilo. Ne bih htio biti decidiran, no mislim da je ovo tema oko koje se sve nadležne institucije trebaju sjesti i vidjeti što i kako”, napomenuo je potpredsjednik Vlade.

Božinović je ustvrdio kako “koliko je meni poznato, policija se rukovodila saznanjima koje su imale druge hrvatske institucije u trenutku kada je stvar postala javna”.

“Ne znam i postoji puno stvari koje se trebaju istražiti i razjasniti”, ponovio je na pitanja novinara je li arapski investitor (kojem je Sberbank prodao svoj udio u Fortenovi) dolazi u Hrvatsku, hoće li biti sastanaka u Vladi i je li riječ uopće o šeiku.

Na upit je li Vlada dobila izvješće SOA-e o Fortenovi poručio je kako SOA redovito izvještava vrh države i institucije o onome za što je nadležna, o svemu do čega su došli.

“Da. Ne mogu vam ništa otkriti”, odgovorio je na pitanje je li on dobio informaciju SOA-e.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI