Braća Pivac iz Vrgorca žele preuzeti zagrebački Kraš

Screenshot

Mesna industrija Braće Pivac iznenadila su danas svojom ponudom o preuzimanju dionica trgovačkog društva Kraš. Sigurno se pitate tko su, zapravo, akteri koji mogu preuzeti moćni zagrebački Kraš? Priča je to o tri brata: Tonćiju, Ivici i Nevenu koji su pokrenuli posao davnih osamdesetih godina, kada su njihovu mesnicu iz Vrgorca prepoznali makarski ugostitelji i hotelijeri. Uz pomoć oca Milenka, njihovo je carstvo protekom desetljeća samo raslo.

Tonći Pivac preminuo je u svibnju mjesecu ove godine u sedamdesetoj godini života. Za sobom je ostavio troje djece. Njegov sin Miljenko direktor je uvoza i izvoza te se svojedobno kandidirao za gradonačelnika Vrgorca, kao nezavisni kandidat, dok kćeri Milena i Ivana ravnaju poslovanjem u Splitu, Zagrebu i Karlovcu. Srednji brat Neven ima dvije kćerke Nenu i Ružu, dok je najmlađi brat Ivica predsjednik Uprave tvrtke. Osim biznisa s hranom svoje poslovanje s godinama su proširili i na turizam za kojim su interes počeli pokazivati još devedesetih. Tako su 1997. kupili makarski hotel Miramare, a na njegovom mjestu podigli novi hotel. Ubrzo potom preuzeli su i kultni makarski hotel Biokovo, a hotel Makarska kupili su nakon što su godinama čekali da država otpočne njegovu privatizaciju. Jednako tako, tvrtka Pivac od obitelji Soldo kupila je dubrovački hotel Petka, smješten nedaleko od luke u Gružu, kojega su pretvorili u elitni hostel.

Priča obitelji Pivac priča je o obiteljskome biznisu. U rodnome Vrgorcu poznati su po radišnosti, štedljivosti i konzervativnome upravljanju tvrtkom. U poslovnome svijetu izgradili su imidž pouzdanih partnera, jer nikada nije bilo kašnjenja u isplaćivanju partnera, dobavljača, radnika i kooperanata. Uspješno poslovanje omogućili su obitelji preuzimanje dionica industrijskog giganta Kraša, osnovanog davne 1911.

Danas najveću hrvatsku tvrtku koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda, pokrenuli su Julije König i Slavoljub Deutsch, spojivši svoje znanje, iskustvo i kapital. Zajedničkim su snagama ova dvojica Zagrepčana pokrenula tvornicu Union koja je od 1950. zbog udruživanja s ostalim manjim proizvođačima ostala do današnjeg dana prepoznata pod nazivom Kraš, po prezimenu antifašističkog borca i sindikalista Josipa Kraša.

Temeljni kapital ovog gospodarskog diva iznosi 599.448.400,00 kuna, a u 2018. godini su uprihodili 1.028,3 milijuna kuna. Od toga je na domaćem tržištu realizirano 547,4 milijuna kuna dok su prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili 466,9 milijuna kuna. Nakon navođenja ovih brojeva, vidljiva je sva veličina poslovnog poduhvata Mesne industrije braće Pivac, ali ovo je ujedno i jasan dokaz da se marljivim radom, strpljivošću i ulaganjem mogu postići nevjerojatni rezultati.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI