BRAŠNO U TRGOVINAMA PLAĆAJU 22 KUNE! Zbog zamrzavanja cijena naši susjedi si ne mogu priuštiti ni kruh

Foto: Pixabay

Mađarska je početkom veljače zamrznula cijene šest osnovnih prehrambenih proizvoda, ali ni to nije pomoglo našim susjedima da se ne nađu na udaru drastičnog poskupljenja kruha.

I dok je u Hrvatskoj kruh poskupio za 31 posto, u Mađarskoj je njegova cijena otišla čak 65 posto gore.

Mađarski umirovljenici se žale kako za kruh moraju dati oko tri dolara što si većina ne može priuštiti, a ne mogu ga ni sami napraviti jer kilogram običnog brašna u trgovinama dođe 22 kune. Prosječna plaća u Budimpešti je oko 820 eura mjesečno nakon poreza, a za tu plaću se prema sadašnjim rastućim cijenama ne može kupiti previše hrane.

Konzultant Andras Timar objašnjava kako su prije pećnice trošile oko 20 do 30 eura na dan, a sada je to 200 do 300 eura.

Zemlja se također suočava s nestašicom žitarica i državni tajnik zadužen za transport u Ministarstvu tehnologije i industrije Mađarske Dávid Vitézy objavio je kako je Mađarskoj zbog ovogodišnje suše potreban hitan uvoz žitarica iz Ukrajine.



“Mađarska koristi sva moguća sredstva kako bi pomogli u transportu i kupovini, ali nije točno rekao o kojoj vrsti žitarica se radi”, rekao je Vitézy.

Ministar László Palkovics je na sastanku s predstavnicima željezničkih prijevoznika, pretovarivača, udruženja za žitarice, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih poslova naglasio da će njegovo ministarstvo svim sredstvima organizirati sve moguće vrste prijevoza kako bi žitarice došle u Mađarsku.

Broj vagona za prijevoz žitarica, koji na ukrajinskoj strani čekaju prelazak mađarske granice, smanjen je s više od 4.500 na manje od 3.000, a zbog skladištenja i načina prijevoza može doći do problema s kvalitetom žitarica koje dolaze iz Ukrajine.

Veliki problem predstavlja i zapuštena željeznička infrastruktura u mađarskoj regiji Záhony, koja je prije nekoliko desetljeća bila opremljena za prijenos mnogo veće količine robe s teretnih vagona širokog kolosijeka na teretne vagone standardnog kolosijeka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI