Britanski Dom lordova zakočio izlazak Britanije iz EU

flickr

Britanska premijerka Theresa May je u srijedu naglasila da i dalje namjerava pokrenuti Brexit prije kraja ožujka, bez obzira na odluku lordova

Britanski gornji Dom lordova zadao je u srijedu udarac vladi Therese May glasujući za izmjene u njezinu planu za Brexit koje kažu da će moći pokrenuti pregovore o izlasku ako obeća zaštititi prava tri milijuna građana EU-a koji žive u Velikoj Britaniji.

To izglasavanje ne dovodi u pitanje plan zakona koji dozvoljava aktiviranje članka 50 Lisabonskog sporazuma, ali će izazvati kašnjenje usvajanja tog teksta koji omogućava pokretanje procedura razlaza s Europskom unijom.
Britanska premijerka Theresa May je u srijedu naglasila da i dalje namjerava pokrenuti Brexit prije kraja ožujka, bez obzira na odluku lordova.

Konzervativna vlada bi željela da lordovi potvrde tekst bez amandmana i tako bi izbjegli novo razmatranje zastupnika, koji su ga usvojili u prvom čitanju s 494 glasova prema 122.

To bi omogućilo aktiviranje članka 50 brzo nakon 7. ožujka, dana konačnog izbora lordova, ali taj scenarij je sada propao jer tekst treba razmotriti Zastupnički dom, iako su slabi izgledi da zastupnici prate mišljenje lordova, koji su usvojili amandman s 358 glasova prema 256.

Lordovi su obećali da neće blokirati i da se neće protiviti volji britanskog naroda, tj. 52 posto onih koji su se izjasnili za izlazak iz EU 23. lipnja 2016., posebice jer nisu izabrani, već ih je doživotno imenovala kraljica.



Gornji dom parlamenta u kojem su konzervativci u manjini, želi se izjasniti o sudbini 3 milijuna europskih građana čijoj nazočnosti u Velikoj Britaniji prijeti Brexit, prenosi Slobodna Dalmacija. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI