BRITANSKI OTOK OBUZELA TUGA: PREMINUO PRINC PHILIP! Odrekao se svih titula ali ne i žena koje su ga salijetale! Oglasila se Buckinghamska palača

Britanija tuguje, stigla je tužna vijest. Princ Philip preminuo je u 100. godini, sve su potvrdili i iz Buckinghamske palače.

“S velikim žaljenjem kraljica je potvrdila da je njezin voljeni suprug princ Philip, vojvoda od Edinburgha preminuo. Princ Philip otišao je mirno jutros u dvorcu Windsor. Kraljevska obitelj će uskoro objaviti više informacija”, stoji u službenom priopćenju.

Princ Philip je 16. ožujka izašao iz londonske bolnice u kojoj se oporavljao nakon operacije srca. Prvi je put prvi put primljen u bolnicu Kralj Edward VII. u Londonu 16. veljače zbog, kako su izvijestili iz palače, liječenja infekcije.


 Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, britanski princ i suprug kraljice Elizabete II., rođen je 10. lipnja 1921. u Grčkoj kao princ Danske i Grčke.

Školovao se u Velikoj Britaniji, a tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovao je s Kraljevskom mornaricom u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku. Godine 1947. postao je britanski državljanin i odrekao se prava na prijestolja Grčke i Danske te je uzeo anglizirano majčino prezime Mountbatten.[4] Osim toga bitno je navesti da je nakon što se odrekao grčke i danske krune, prešao s grčkog pravoslavlja na anglikanstvo te postao britanskim subjektom. Krajem iste godine oženio se daljnjom rođakinjom princezom Elizabetom te je primio naslove vojvode Edinburgha, grofa Merionetha i baruna Greenwicha.

Nastavio je službu u britanskoj Kraljevskoj mornarici do ustoličenja Elizabete za kraljicu 1952. godine. Godine 1957. imenovan je Princom Ujedinjenog Kraljevstva, a 1960. donesena je odluka kojom će dalji članovi dinastije nositi prezime Mountbatten-Windsor.

Princezu Elizabetu upoznao je 1934. godine, a počeli su se dopisivati pet godina kasnije. Nakon Drugog svjetskog rata, Philip je dobio dopuštenje od Kralja Georgea VI da zaprosi Elizabetu. Prije nego što su javno objavili zaruke 1947. godine, Philip je odbacio grčke i danske kraljevske titule te je postao punopravni Britanac, a uzeo je prezime majčinih predaka, Mountbatten.

Philip i princeza Elizabeta vjenčali su se 20. studenog 1947. godine, nakon čega je on dobio britanske kraljevske titule. Vojnu dužnost napustio je 1952. godine kada je Elizabeta postala kraljica.

S kraljicom je dobio četvoro djece: prijestolonasljednika Charlesa, Anne, Andrea i Edwarda, a već pri rođenju prvog djeteta, princa Charlesa nastali su i prvi problemi.

“Nisam ništa značajniji od amebe. Ja sam jedini muškarac u zemlji kojemu nije dozvoljeno dati ime vlastitoj djeci”, rekao je jednom prilikom Philip.

Iako niti jednom nijedna žena nije istupila u javnost i priznala kako je spavala s princem Philipom, britanski su tabloidi tijekom više desetljeća izvještavanja mnogo puta pisali o Philipovoj nevjeri.

Navodno je Philip za svoje ljubavnice uvijek birao žene nepoznate javnosti, a osobito je volio konobarice i novinarke koje bi upoznavao tijekom mnogobrojnih intervjua. Pričalo se i kako je na svojim misijama i putovanjima s mornaricom vrlo često varao svoju suprugu, a kada je prvi put ta vijest došla do javnosti, kraljica se nije mjesec dana pojavljivala pred kamerama i fotoaparatima zbog teškog udarca i osjećaja poniženja.

Navodno je Philip, unatoč vlastitoj nevjeri, svojem sinu Charlesu i njegovoj supruzi princezi Diani slao bijesna pisma zbog njihovih izvanbračnih veza, a prema istima Diani je slao pisma u kojoj ju je osuđivao zbog veza s drugim muškarcima, ali i molio da se vrati njegovu sinu zbog stabilnosti vladarske kuće.

Povezivali su ga i s jednom od najpoznatijih balerina na svijetu, Galinom Ulanovom. Poznavao je te se družio navodno i sa Stephenom Wardom, ključnom figurom u seks-skandalu Profumo 1963. godine. Za to nema dokaza, no nikada nije bilo upitno da je Philip oduvijek bio šarmer. Desetljećima je bio blizak s brojnim ljepoticama, a za sve je govorio da su mu prijateljice.

Navode o Philipovim vezama obradila je i popularna serija “The Crown” koja također nije detaljno prikazala njegove navodne veze, već je samo dala publici motiv da nagađa je li s kime princ zaista dijelio krevet ili je vjeran svojoj supruzi više od 70 godina.

Philip je javnosti bio poznat i po neuljudnim komentarima, koji je bilo prilično mnogo.

Tako je princ Philip jednom prilikom britanskim studentima koji su kretali na studij u Kinu rekao da pokušaju ne postati “kosooki”, a nije se sustezao ni od komentiranja tuđeg fizičkog izgleda. Jednom je dječaku na sajmu svemirskog programa i raketa rekao da njega to ne treba zanimati jer je predebeo da bi bio astronaut, a drugom je prilikom jednom tinejdžeru rekao da izgleda “nezdravo, kao da se u žilu bode heroinom”.

Philip je jednom odao svoje rasističke stavove tako da je komentirao pred medijima novu tehonološku inovaciju riječima – “izgleda toliko loše, kao da ju je Indijac sastavio”. Zbog te se izjave Buckinghamska palača morala službeno ispričati javnosti.

Iako su mu život obilježili skandali i afere, Philip je svojim šarmom oduševio svoju kraljicu, a ona ga se nikada nije odrekla.

Njegov bliski prijatelj Mike Parker jedan je od najbitnijih sugovornika prinčeve autobiografske knjige, otkrio je kako se princ Philip nije mogao naviknuti na život u Buckinghamskoj palači, na glazbu kojom se kraljica budi, kao ni na pravilo da se svaki sastanak sa njegovom suprugom morao organizirati preko njezina osoblja. Nisu mu pružali jednaku pažnju kao kraljici, a neki članovi osoblja su prema njemu bili često i bezobrazni. Najteže od svega mu je pala činjenica što se morao odreći svoje karijere, ali i to što su njihova djeca morala uzeti majčino prezime Windsor, a ne njegovo – Mountbatten.

Kraljica Elizabeta i princ Philip proslavili su nedavno 73. godine braka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI