BRKOVIĆ KOMENTIRALA POPIS STANOVNIŠTVA: Ima li nas i dalje četiri milijuna?

Screenshot Youtube/Pixsell

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković komentirala je tijek popisa stanovništva.

“Uspjeli smo obići sva kućanstva, ostavili smo danas na terenu dežurne popisivače, ako nam se netko javio da se nisu uspjeli popisati, popisivači su izlazili na teren” rekla je Brković dodajući da popis službeno završava u ponoć.

Svaki popisivač je dobio uputu da svaku adresu obiđe tri puta.

“Mi smo učinili sve s naše strane. Ako se pošalje e-mail do kraja dana, mi ćemo smatrati da se prijavio i učinit ćemo sve da ga i sutra popišemo”, rekla je.

O novom sustavu, samopopisivanju, kaže sve najbolje. Samopopisalo se više od 40% kućanstava.



“Kodovi su bili velika novost, svi koji koriste sustav e-građani, mogli su se samostalno popisati, mi smo jako zadovoljni, oni su se uspješno samo popisali. Dobili su kod da su se samopopisali, a mi smo ih spojili s kućanstvima koja su se popisala”, istaknula je Brkoviš u središnjem Dnevniku HRT-a.

Popis je odgađan zbog epidemiološke situacije. Kaže da je bilo izuzetno teško razdoblje za provesti popis stanovništva, a zbog situacije s koronavirusom.

“Uvjet da bi netko bio popisivač, bila je EU COVID potvrda ili negativni test, ako je netko bio pozitivan, to je dodatno usporilo stvari na terenu”, rekla je.

Prema EU regulativi, Hrvatska kao i sve države EU imaju 27 mjeseci za objavu rezultata, prve rezultate ćemo objaviti polovicom siječnja.

“Podatci će sadržavati kupuan broj. Ovaj broj koji smo dobili, ne znači da je konačan broj, nego ćemo prema metodologiji utvrditi koliko nas ima”, poručuje.

Na upit jesu li točne informacije da je ljudi u Hrvatskoj manje od 4 milijuna, ističe.

“Čekat ćemo prve privremene rezultate. Onda ćemo znati koliko nas ima”, rekla je.

Procjene se temelje kako na prijašnjem popisu, ali tu se koriste i podatci MUP-a o migracijama, o onima koji su se odjavili i koji su se prijavili, kao i podatci o umrlima i rođenima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI