Broj novih poduzeća u Nizozemskoj poskočio u 2019. u očekivanju Brexita

Foto: Pixabay

Broj novih poduzeća u Nizozemskoj udvostručen je u 2019. godini u očekivanju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, objavila je u srijedu nizozemska vladina agencija.

Prošle je godine 78 tvrtki odlučilo otvoriti urede ili preseliti poslovanje u Nizozemsku. Od britanskog referenduma o članstvu u EU, provedenog 2016. godine, njihov je broj porastao na 140, priopćila je nizozemska Agencija za strana ulaganja (NFIA).

“Trend pokazuje da se u tom razdoblju broj kompanija koje su dolazile u Nizozemsku svake godine udvostručavao”, rekao je povjerenik NFIA-e Jeroen Nijland.

Velika Britanija je u siječnju ove godine napustila Europsku uniju. Time je započelo razdoblje tranzicije u kojem do kraja godine mora sklopiti novi trgovinski sporazum s preostalih 27 članica bloka.

“Neizvjesnost je i dalje prisutna jer nitko ne zna kako će izgledati sporazum koji će utanačiti pregovorima. Zato su kompanije prisiljene razmotriti druge mogućnosti”, istaknuo je čelnik državne agencije, napominjući kako trend rasta broja novih poduzeća nije usporio.U NFIA-i navode da trenutno razgovaraju sa 425 tvrtki koje žele preseliti u Nizozemsku ili proširiti poslovanje u toj zemlji. U 2018. godini bilo ih je 175.

Očekuje se da će 140 tvrtki u narednim godinama donijeti više od 4.200 radnih mjesta i 375 milijuna eura ulaganja, priopćila je NFIA.

Tvrtke koje dolaze u Nizozemsku uglavnom se bave financijama, informacijskom tehnologijom, medijima, oglašavanjem, biološkim znanostima i zdravstvenim uslugama, navode u NFIA-i.

Nizozemska je ipak kao otvoreno gospodarstvo s razmjerno visokom razinom trgovinske razmjene u skupini zemalja EU-a najizloženijih negativnim posljedicama Brexita, piše Reuters.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI