BRUNA ESIH: ‘Imala sam dojam da se Plenković slaže sa mnom oko prošlosti, ali…’

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

"Predstavnica sam autentičnog, Tuđmanova HDZ-a, za razliku od Prgometa! S druge strane, protivnica sam političke trgovine poput one s Pupovcem", rekla je Esih

Saborska zastupnica Bruna Esih gostovala je na Z1 televiziji u emisiji Bujica.

“Zadnja dva dana bila su vrlo naporna i turbulentna, prepuna dojmova i emocija. Ovo su velike stvari u životu jednog čovjeka, ne smatram to procesom u koji ulazim sama, nego s mnogim ljudima koji zajedno sa mnom ovo proživljavaju”, rekla je Bruna Esih gostujući u srijedu na Z1, nakon što je u utorak objavila kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba.

Podršku Esih dali su general Željko Glasnović, odvjetnik BBB-a Davorin Karačić, poznat hrvatski demograf dr. Stjepan Šterc, ali i kolumnist portala direktno.hr Krešimir Kartelo. Bujica je objavila i izjavu saborskog zastupnika HDZ-a dr. Zlatka Hasanbegovića u kojoj je podržao Esih na zadnjim parlamentarnim izborima.

“Bruna Esih ima sve predispozicije da bude sjajan kandidat. Takvi ljudi su budućnost ove države, koji nemaju udbaške veze i dosjee s kodnim imenima u Beogradu. Ona nije osoba opterećena nepotizmom”, rekao je Glasnović.

“Nova, mlada osoba koja iza sebe ne vuče negativne repove, a koja je pokazala izuzetnu hrabrost i sposobnost borbe za ono što smatra ispravnim. Silno želi raščistiti zločine komunističkog režima, naravno da kao takva smeta mnogim ljudima u ovoj zemlji. Velike stranke do sada kao da su slale kandidate koji su namjerno trebali izgubiti od Bandića, ali s njom to nije slučaj”, rekao je Karačić i dodao da je pitanje hoće li i do kada HDZ-ov kandidat Drago Prgomet ostati vjeran toj stranci.



Podršku kandidaturi dao je i dr. Stjepan Šterc.

“Potpuno je jasno da podupirem novu osobu koja je u politički život ušla kao znanstvenica, a nije tražila svoj put kroz politički sustav, to je nova vrijednost. Mora se razlikovati da je Esih sadržajno apsolutno dio HDZ-ovog biračkog tijela, iako ona formalno nije u stranci, dok neki kandidati HDZ-a sadržajno ne pripadaju HDZ-u. Pojava Brune Esih na političkom obzoru potpuna je novost i biračko tijelo to je godinama čekalo. Zato je podržavam”, jasan je bio Šterc.

“Mislim da će Bruna Esih biti prepoznata kao autentičan predstavnik HDZ-ove politike. Starčevićanstvo je utemeljeno u izvore HDZ-a i birači će to prepoznati. Minimalno troje kandidata dolazi iz iste političke obitelji, svi su međusobno već surađivali. No, ona je jedini ozbiljni protukandidat svima njima, ali i njihovim politikama”, rekao je Kartelo.

Puštena je i izjava Zlatka Hasanbegovića.

“Esih poznajem duže od deset godina, ona je moja dobra prijateljica i suradnica s Instituta Ivo Pilar, znam je kao predanu osobu. Godinama smo surađivali na različitim inicijativama vezanim za utvrđivanje broja žrtava ratnog i poratnog terora komunizma. Zajedno smo radili i u udruzi Hrvatski križni put. Sve ono što zastupamo i radimo neće ostati mrtvo slovo na papiru”.

‘VRH HDZ-a ME RASTUŽIO, NISAM SE MIJENJALA JA U ZADNJIH 6 MJESECI, NEGO NEKI DRUGI…’

Gošća Bujice rekla je da je počašćena riječima potpore, kazavši kako je u cijelu priču ušla srcem. “Ovo je situacija o kojoj do prije nekoliko mjeseci nisam ni sanjala. U parlamentarnoj kampanji sam govorila, ponovit ću, nisam ja ta koja je prepoznala trenutak, nego građani. Dat ću sve od sebe da ne razočaram ljude koji su za mene glasovali i koji će ponovno glasovati. Uvijek sam vjerna svom narodu i Bogu”, rekla je Esih.

Voditelj je spomenuo kako joj predbacuju ovaj potez s obzirom da je u Sabor ušla preko HDZ-ove liste, iako je ona ta koja je toj stranci donijela peti mandat i najveći broj glasova iza Andreja Plenkovića u prvoj izbornoj jedinici. Među njima je prednjačio Branko Bačić.

“Gospodina Bačića poštujem, on je predsjednik mog kluba u HDZ-u iz kojeg nemam potrebu izaći. Moja motivacija u zadnjih šest mjeseci nije se nimalo promijenila, jer s istim porukama idem i sada. Ovo su lokalni izbori i teme su drugačije, ali svjetonazorska pitanja su legitimna i dio svake političke utakmice. Neću ih poticati, ali neću ih ni zaobilaziti kao neki drugi. Reakcije iz HDZ-a ponešto su me i rastužile. Ne postoji niti jedan razlog da netko bude začuđen mojom odlukom jer sam od početka upozoravala na stvari koje nisu dobre za HDZ. Samtrala sam se dijelom te stranke, iako sam bila nezavisna zastupnica. Bila sam transparentna i upozoravala da ću glasovati protiv nekih stvari. Ništa nisam radila bez znanja Kluba. Neka se drugi zapitaju o sebi”.

‘DIO SAM AUTENTIČNOG HDZ-a’

Dodala je kako ne želi reći niti jednu neprimjerenu riječ protiv kolega u Klubu i da bi s njima voljela dijeliti daljnju političku sudbinu.

“Razumijem situaciju u kojoj se neki od njih nalaze. Ja sam nezavisna zastupnica, ne činim ništa protivno Statutu stranke, ali ni protivno svojim uvjerenjima. Kada sam stranci donijela 10 i pol tisuća glasova, dala sam ih na povjerenje HDZ-u. Nisam se prijetila da ću se izdvojiti u drugi klub, iako su to neki očekivali. To mi ne pada na pamet. Smatram se dijelom autentičnog, Tuđmanovog HDZ-a! I sada računam na glasove HDZ-ovih birača, ali neću ići u sukobe sa strankom. Smatram da ima mjesta i za mene. Na klubove HDZ-a znaju doći i gospoda iz HSS-a i predstavnici manjina, nadam se da barem jednako kao i oni mogu biti partner HDZ-u”, poručila je gradonačelnička kandidatkinja za Zagreb.

Zašto Andriji Mikuliću smetaju manjine u Gradskoj skupštini, a ne koalicija sa SDSS-om na nacionalnoj razini, pitao je voditelj.

“To je politička trgovina kao što se radi i u Saboru. Nigdje u Europi ne postoji takav sustav izbora manjina kao u Hrvatskoj. Ne govorim protiv manjina, mislim da trebaju uživati i uživaju puna prava, ali protiv sam političke trgovine čiji je glavni predstavnik gospodin Pupovac”, kazala je Bruna Esih u Bujici dodavši da je njen izlazak na izbore najbolji odgovor takvoj vrsti trgovine.

‘Prgomet nije najbolje rješenje za HDZ, još manje za rušenje Bandića’

Komentirala je i HDZ-ovog kandidata Dragu Prgometa.

“Mislim o njemu kao i o drugim saborskim kolegama, znam ga nešto manje, ne mogu reći da čovjeka osobito poznajem. Što se tiče njegovog odabira, s njim se ne slažem, ali to ne govori o mojem mišljenju prema njegovim ljudskim i stručnim kvalitetama. No on nije najbolje rješenje za HDZ, a još manje pobjedničko rješenje za Milana Bandića”.

Voditelj je ponovio Prgometov stav kako ne želi komentirati Trg maršala Tita dok ne stigne odluka Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

“Povjerenstvo bi svoju odluku trebalo donijeti u roku od godinu dana, ali ona je daleko od datuma izbora. Prgomet prije izbora neće dobiti odgovor koji ga zanima. On se nije ponio ništa drugačije prema tom pitanju od ostalih kandidata. Bandić je imao dovoljno vremena da to učini, ali on trguje malo s lijevima, malo s desnima, malo sudjeluje u procesijama, malo nosi Tita na reveru. On računa na sve glasove. Gospođa Švaljek je s druge strane za provođenje referenduma, s čime se apsolutno ne slažem. To je prebacivanje odgovornosti na građane. Kada ju je jedna novinarka pitala kako bi glasovala na referendumu o Titu, rekla je da njen stav nije bitan. Stav, i njen i moj, je bitan! Ne zanimaju sve građane ta pitanja, ali neke sigurno da. Što se tiče referenduma, niti jednim referendumom nije se odlučivalo o imenovanju trgova. Potrebno je donositi odluke. Naravno da sam za uklanjanje one ploče s najljepšeg zagrebačkog trga. To je stvar higijene, odnosno jedno civilizacijsko pitanje. Za Josipa Broza Tita nema mjesta u Zagrebu!”, jasna je bila Esih.

Dodala je da su komunalne teme bitne jer od njih živimo svaki dan, ali da su svi programi po tom pitanju slični te da nisu važni samo programi nego ljudi.

“Pitanje je tko ih može i želi provesti. Koja će ekipa biti čista i ta koja će se riješiti klijentelizma, sukoba interesa, rođačkih veza itd. To su bitne stvari o kojima trebamo razgovarati”.

Voditelj je spomenuo da su ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bile na ‘eventu’ Sandre Švaljek u Gliptoteci kada je predstavljala svoj program te da su sudjelovale u njegovoj izradi.

“Očito je nešto što je dopušteno jednima, drugima nije. Ne vidim zašto sam ja trn u oku nekima, a osobe koje su sudjelovale u pripremama drugih kandidatkinja nisu sporne?! Ja sam svoje mišljenje o spomenutim gospođama dala već prilikom formiranja Vlade, što im se nije svidjelo. Jasno sam rekla da sam protiv izbora Dalić i Obuljen te da to nije odraz vrijednosti glasača koji su svoj glas dali HDZ-u. To je jasan pokazatelj da se u šest mjeseci nisam promijenila ja, nego neki drugi”, dodala je Esih.

O ‘TRGOMETU’ KOD KOTROMANOVIĆA, HASANBEGOVIĆEVOJ KAVI S PLENKOVIĆEM…

Bujanec je podsjetio na fotografiju Drage Prgometa sa Zoranom Milanovićem i Antom Kotromanovićem, što je Esih komentirala ovako: “Ona je bila u medijima u gotovo istom trenutku kada se sve dogodilo, građani su ne baš biranim riječima popratili tu fotografiju, vjerujem da nisu zaboravili ono što su tada mislili”.

Komentirala je i zajedničku fotografiju Plenkovića, Prgometa i Hasanbegovića na zagrebačkoj špici, koju je nazvala simpatičnom.

“Gospodina Hasanbegovića vrlo dobro poznajem već 15 godina, on je izrazito komunikativna osoba, čovjek koji je odrastao u centru grada, Cvjetni trg je njegov životni prostor i habitus. Ovime su htjeli započeti Prgometovu kampanju, što je u redu i simpatično, a gospodin Hasanbegović koji je prolazio pristojno se pridružio pozivu na kavu. Napravljena je velika pompa da se u mom stožeru ljute na ovo, pa i ja osobno. Osobno ga poznajem puno bolje od drugih i znam motive zbog kojih je tamo sjeo. Kolege smo jako dugo, u svim životnim situacijama bili smo podrška jedno drugome. Povezani smo i obiteljski, do te mjere da si možemo čitati misli. On je član HDZ-a i nema namjeru istupiti, on je to jutro sjedio sa svojim stranačkim kolegama. To je apsolutno legitimno”.

‘IMALA SAM DOJAM DA SE PLENKOVIĆ SLAŽE SA MNOM OKO PROŠLOSTI…’

Voditelja je zanimalo zašto HDZ ne izlazi s jakim kandidatima na izbore u Zagrebu, ali i drugim velikim gradovima.

“Neću o HDZ-u, govorit ću o svom programu, kao i to da Bandića nitko nema namjeru maknuti. Da im on ne odgovara, tamo više ne bi bio! HDZ je mogao pripremati nekog boljeg kandidata za tu funkciju. Ja svoju kandidaturu nisam puštala van jer sam smatrala da HDZ čeka kako bi izašao s jakim kandidatom. S takvom namjerom se išlo, to pouzdano znam. Razmatralo se s jednim jakim imenom, a ja u tom slučaju zasigurno ne bih izlazila na izbore jer ne bi bilo potrebno. Pa zaboga, to je najveća stranka u Hrvatskoj, a nemaju jakog kandidata u Zagrebu”, rekla je Esih koja nije htjela otkriti ime. Voditelj je s druge strane sugerirao da je riječ o Goranu Mariću.

Komentirala je i sastav Vijeća za suočavanje s prošlošću.

“To Povjerenstvo sigurno nije rezultat i mojih nastojanja, jer to nije način na koji se može krenuti u jedan obuhvatni projekt suočavanja s prošlošću. Ja sam jedina bila u kampanji i to je bilo moje geslo, na temelju toga imala sam i prvi razgovor s gospodinom Plenkovićem. Dala sam određene prijedloge, ali on ima potpuni legitimitet odlučiti u suprotnosti s mojim preporukama, iako tada nisam dobila dojam da se on sa mnom ne slaže. Tada sam dobila nadu da će se u Hrvatskoj napokon javno pokrenuti stvari kada su u pitanju žrtve komunističkog režima. S povjerenstvom se ne slažem jer je u u samom startu formirano kako bi došlo do nekih kompromisa. Nijedna stranka nije dobila povjerenje za nove kompromise. U Saboru već imamo deklaraciju koja je kompromis po ovom pitanju”.

NE MISLIM SE PRODAVATI ZA KIKIRIKI!

Voditelj je podsjetio na skandaloznu izjavu RTL-ovog voditelja Zorana Šprajca koji je rekao da su u zagrebačkim Gračanima navodno otkrivene žrtve “domaćih izdajnika i okupatora”.

“Zagreb je velika grobnica, o tome sam razgovarala i s ministrom branitelja Tomom Medvedom, Rekao je da su se ipak počele pokretati neke stvari. Time se nažalost bavi samo jedan sektor u Ministarstvu, ali on radi čuda s obzirom koliko ljudi ima na raspolaganju. Mene je izjava gospodina novinara o ‘domaćim izdajicama’ doista frapirala, smatram je izrazito necivilizacijskom. Gospodin Šprajc u javnosti kotira kao progresivan i tolerantan čovjek, a iz njegovih usta čujemo da sam ja ‘ekstremna desničarka’. Po meni je svaka žrtva jednako vrijedna, zaslužuje grob i da svaka majka za svojom djecom jednako plače. Ja tako nešto nikad ne bih rekla”, jasno je poručila Bruna Esih i dodala: “Nakon ove izjave, nikada neću gostovati kod Šprajca, iako me zvao! Ne mislim se prodavati za kikiriki!”.

Što se tiče njenog konflikta s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom u Saboru, rekla je da nije mislila biti gruba, ali da je on odgovorio na sebi svojstven, dramatičan način.

“DORH u svojim godišnjim izvješćima uvijek odgovara istom rečenicom o istrazi komunističkih zločina, ali u posljednjem izvješću nije bilo ni te jedne rečenice. Obećao je da će se na moju intervenciju tema ipak naći u izvješću za 2016. godinu. Valjda opet neće staviti copy paste rečenicu”.

Komentirala je i aferu Anke Mrak-Taritaš i njeno preplaćivanje obnove kuća u Gunji od 1.700 eura po kvadratu, što je bila tema prethodne Bujice.

“Danas su me pitali jesam li ja najmanje iskusna kandidatkinja. Naravno da jesam, nije to teško utvrditi, ali kao što vidimo iz ovakvih priča, iskustvo nije jamstvo poštenog pristupa i stvarnih promjena koje trebaju Zagrepčanima i Zagrebu. Nedostatak iskustva po ovom pitanju uistinu smatram prednošću”.

Jedna od najvažnijih točaka njenog programa bit će demografija. Esih je dodala da je Zagrebu potreban Ured za demografiju, a Hrvatskoj ministarstvo koje bi se bavilo isključivo tim područjem. Što se tiče njenog stožera, rekla je da je do prostora došla putem oglasa i da je uredno plaćen. Napomenula je kako bi bilo neprimjereno da je prostor dobila od Grada, što je slučaj s većinom njenih protukandidata.

Zahvalila se braniteljima i njihovim obiteljima koji su se kao volonteri stavili na raspolaganje njenom stožeru, a dodala je da će imena s liste objaviti ubrzo. “To će biti časni, jasni i pošteni ljudi, bez repova, ali i neki koji imaju veliku simboliku u javnom djelovanju”.

Njena zamjenica bit će bivša zamjenica Zlatka Hasanbegovića dok je bio ministar kulture Ana Lederer. Za kraj je najavila da ide na utakmicu Hrvatska – Ukrajina u petak s djecom, ali i sa Zlatkom Hasanbegovićem. U Maksimiru će navijati s istočne tribine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI