BUČA ‘NOVA SREBRENICA’: Stručnjak rekao da su ‘ubojstva unaprijed planirana’

Foto: Hina/EPA/STRINGER

Ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru su objavili kako izgleda predgrađe Kijeva, oslobođena Buča. Na ulicama su pronađeni leševi te su otkrivene i masovne grobnice. Ukrajinske vlasti na društvenim mrežama uz prizore Buče napisali su “nova Srebrenica”, referirajući se na pokolj više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995.

“Ukrajinski grad Buča nekoliko je tjedana bio u rukama ruskih životinja. Lokalni civili su samovoljno pogubljeni, neki s rukama vezanim na leđima, a tijela razbacana po ulicama grada”, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je kako su to “barbarski ratni zločini za koje je Putin odgovoran. Civili ustrijeljeni vezani ruku.”

“Nijedan cent ne smije više sjesti na račune Rusije, to je krvav novac upotrijebljen za klanje ljudi. Embargo na rusku naftu i plin mora stupiti na snagu odmah”, dodao je Kličko.

Buča je bila pod opsadom gotovo mjesec dana, a njezin otpor bio je ključan u onemogućavanju ruskih trupa da zauzmu Kijev. AFP prenosi kako novinari koji su bili u Buči tvrde da su vidjeli najmanje 20 mrtvih tijela, razbacanih diljem samo jedne gradske ulice. Svi su bili u civilnoj odjeći, kao što su zimski kaputi, jakne, trenirke, traperice ili donji dio za trčanje. Među njima bilo je i tijelo čovjeka čije su ruke bile vezane.



Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk rekao je kako je 280 ljudi pokopano u masovnim grobnicama u gradu te da su mnogi od njih imali bijele zavoje, što je znak da su bili nenaoružani, te upozorio da nije moguće reći koliko je civila zapravo ubijeno.

“Vjerujemo da su Rusi ubijali civile dok su se povlačili, i da su to učinili iz bijesa. Nisu ubijali gerilce, niti ljude koji su im se suprotstavljali. Ubijanje je postalo svrha samome sebi”, rekao je ministar Dmitro Kuleba za Times Radio.

Jack Watling, viši znanstveni suradnik pri britanskom obrambenom i sigurnosnom think tanku znanom kao RUSI smatra da je pogrešno sugerirati da je Buča “rezultat brutalizacije ili divljačkog ponašanja”, već je zapravo “u skladu s ruskim metodama u Čečeniji”.

“Ovo je bio plan. Ubojstva su unaprijed planirana. Da je ruska vojska bila uspješnija, bilo bi mnogo više ovakvih masakara “, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI