BUJAS PORUČIO PODUZETNICIMA: ‘Prestanite držati svijeću vladajućima i počnite raditi u interesu svojih članova’

Screenshot/N1

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika (UGP) Hrvoje Bujas za N1 je govorio o apelu Vladi da provede reforme i prihvati prijedlog porezne reforme Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) za povećanje plaća.

No, Bujas i UGP pozivaju sve poduzetničke udruge na zajednički pritisak, odnosno na jasno i javno zalaganje za manje poreze i namete kako bi radnici imali veće plaće.

“Prestanite držati svijeću vladajućima i počnite raditi u interesu svojih članova. Sve te udruge, koji je njihov efekt zadnjih 30 godina? U dvije godine UGP-a počelo se otvoreno pričati o poduzetništvu. Poduzetnici nisu lopovi, prevaranti, nego ljudi koji stvaraju nove vrijednosti, rade 24 sata i koji su zapravo najveći randici u svojim rvrtkama. Poduzetništvo je nešto što nas može izvući iz ove krize. Mi smo ti koji stvaramo, punimo budžet, dajemo plaću biroktratima na vlasti”, rekao je predsjednik UGP-a.

Govorio je o tome kako dvije godine traže ključne reforme koje će olakšati poslovanje poduzetnicima i obrtnicima te potaknuti rast i razvoj hrvatskog gospodarstva, kao i povećanje plaća radnika.

“Reformu pravosuđa, kompletnu reformu porezne uprave, od smanjivanja poreza do prestanka modaliteta represije poduzetnika. Od smanjivanja PDV-a, do smanjivanja čitavog niza parafisklanih nameta kojih imamo ih preko 500. Drago nam je da se HUP pridružio da se ide u rasterećenje, no mi smo možda i ‘radikalniji’ – zalažemo se da se postupno smanji PDV na 20 posto svima, a ugostiteljima i uslužnim djelatnostima odmah na 13 posto te da se smanje porezne stope na dohodak na jedinstvenih 10 posto, tzv. flat rate. Tražimo smanjivanje doprinosa, da se dobit koja se ostvari, a reinvestira natrag u tvrtku ne oporezuje… Trazimo čitav niz konkretnih reforma koje Vlada sutra može i mora provesti. Ako ne može, ‘ajmo naći modalitet koja Vlada može”, naglasio je Bujas.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI