BULJ NAKON ŠTO JE DIGAO NEVIĐENU BURU OPET UDARA! ‘Mediji su sve prikazali kao incident, a samo sam htio zaštiti Cetinu’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Mostov saborski zastupnik i sinjski gradonačelnik Miro Bulj  na Facebooku je objavio kako su njegov jučerašnji apel da nadležna tijela zaštite neprocjenjivo prirodno bogatstvo izvora rijeke Cetine, mediji prikazali kao nesvakidašnji incident. Video koji je objavio izazvao je lavinu reakciju pa pomalo i zgražanja. O svemu smo jučer detaljno izvjestili OVDJE.

‘Premda je vijest prenesena uz senzacionalističke naslove te je prikazana kao incident, ljudi su jasno uvidjeli moju namjeru da se stane na kraj neredu koji cijelo ovo ljeto vlada na izvoru Cetine na kojemu posjetitelji, bez ikakve kontrole, svojim neodgovornim ponašanjem uništavaju jedinstveni prirodni fenomen radi pokoje atraktivne fotografije ili videa za društvene mreže’, piše Bulj.

Dodaje kako činjenica da nadležna tijela za zaštitu prirode mjesecima ne reagiraju pokazuje potpunu nebrigu države za naša prvorazredna prirodna dobra i bogatstva. Njemu je, naglašva, takva nebriga neprihvatljiva!

‘Narodi i države koji ne vode računa o svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima, o simbolima svog nacionalnog ili lokalnog identiteta, o svojoj tradiciji i vrijednostima ne mogu očekivati da ih njihovi gosti poštuju.

Brendiranje Hrvatske kao turističke destinacije u kojoj je sve dozvoljeno, u kojoj nema reda ili u kojoj se zakoni i regule ne poštuju nije vizija turizma koju trebamo slijediti’, ističe.



U svakoj se uređenoj državi njezini zakoni moraju poštovati i svima biti poznati, pa i gostima, posjetiteljima ili prolaznicima.

“No, da se razumijemo, moj apel zapravo se uopće ne odnosi na strane turiste koji naš jezik ne razumiju, nego na nas domaćine koji svojim primjerom moramo našim gostima pokazati kako se odnosimo prema svojoj zemlji, prirodi ili gradovima i naseljima.

Onako kako se mi budemo ponašali prema našim ljepotama i bogatstvima, tako će se prema njima odnositi i turisti.

Onako kako mi budemo održavali red i čistoću u našim gradovima i naseljima, tako će je održavati i naši gosti.

Dok te jednostavne činjenice ne shvatimo, ne možemo se nadati održivom razvoju i turizmu, nego ćemo se svakog ljeta iznova tobože skandalizirati vijestima o svakojakom neredu”, zaključuje sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI