BULJA I MILANOVIĆA STOŽER BI MOGAO JAKO UDARITI PO DŽEPU: Stiže novi Zakon o kršenju mjera, evo što to konkretno znači

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Hrvatskoj već danima traju prosvjedi protiv uvođenja covid potvrda no čini se da će prema najavi premijera na sjednici Vlade za takve uslijediti i novčane kazne.

Naime, Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti sada će izrijekom propisati kazne za odgovorne osobe koje ne primjenjuju odredbe o covid-potvrdama.

U petak će Stožer civilne zaštite predstaviti nove izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i ići će se u smjeru novčanog kažnjavanja odgovornih osoba u pravnim osobama zbog nepoštivanja uvođenja covid-potvrda, piše Jutarnji list.


Po tome bi i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji se od početka protivi uvođenju covid-potvrda, mogao biti novčano kažnjen, ali i drugi dužnosnici, poput predsjednika Republike, kao i sve druge odgovorne osobe jer ne poštuju odluku Stožera o uvođenju covid-potvrda u javni i državni sektori.

Ako pogledamo Zakon koji je sada na snazi od prosinca prošle godine, on je predvidio kažnjavanje odgovornih osoba u pravnim osobama za kršenje svih mjera koje donosi Stožer, a iznosi se kreću od minimalno 3000 do 10.000 kuna.Sada će se među mjerama izrijekom istaknuti i covid-potvrda kao posebna sigurnosnu mjera koja će se onda i adekvatno novčano kažnjavati, kao što je to slučaj, s primjerice, nenošenjem zaštitnih maski.

Prije nešto manje od godinu dana među sigurnosne mjere dodana je i ona o obvezi pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, o zabrani ili ograničenju održavanja javnih događanja i/ili okupljanja, te o zabrani ili ograničenju održavanja privatnih okupljanja, ali i sve odluke koje Stožer donese tim se izmjenama smatraju sigurnosnim mjerama iz ovog Zakona.

Kaznom od 30.000 do 80.000 kuna sada se može kazniti pravna osoba za kršenje odluka Stožera, odnosno ako ne primjenjuje opće mjere za suzbijanje zaraze koje donosi Stožer, a fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznom od 3000 do 8000 kuna.

Kaznom od 30.000 do 40.000 kuna može se kazniti za prekršaj pravna osoba ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih i privatnih događanja i okupljanja, a odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba obrtnik te fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost od 5000 do 10.000 kuna za kršenje zabrana o okupljanjima.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kažnjava se fizička osoba ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske, a od 5000 do 10.000 kuna fizička osoba, vlasnik privatnog prostora ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno zabranama ili ograničenjima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI