Bunjac: „Po nalogu Plenkovića na korak smo od uvođenja diktature“

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković će u svojim rukama spojiti ono što je oduvijek htio, a to je zakonodavnu, izvršnu sudsku vlast

Najavljene izmjene poslovnika Sabora te najavljeno uređivanje instituta replike i stanki uznemirile su duhove u sabornici te izazvala svađu između vlasti i oporbe. Lavinu je pokrenuo Branimir Bunjac (Živi zid) koji je u Velikoj vijećnici ustvrdio da je sada potpuno jasno kako Hrvatskoj prijeti suspenzija demokracije po nalogu Andreja Plenkovića, pišu 24 sata.

– Na jedan smo korak do uvođenja diktature. Nakon što je bivši udbaški provokator najavio drastičnu izmjenu izbornog zakonodavstva, danas čitamo da se premijer poželio gušenja slobode riječi metodama koje se nisu koristile još od Aleksandra Karađorđevića – ustvrdio je Bunjac. 

Naveo je kako Plenković traži, HDZ poslušno izvršava, a dijaspora predlaže da se zastupnicima oduzme pravo na repliku i stanku te da ih se kažnjava sa 10.000 kuna ako povise glas u Saboru. Na njegovo izlaganje Josip Đakić (HDZ) dobacivao je iz klupa.
– Ja se osjetim uvrijeđenim kad vas vidim gospodine dragi pa ne tražim zbog toga da vas se kažnjava – uzvratio je Bunjac.  

Ustvrdio je kako na izmjenama poslovnika rade najrigidniji poslušnički kadrovi HDZ-a. Smeta mu što će se raditi pravilnik na kojem nema rasprave u Saboru. 

– Na taj način Plenković će u svojim rukama spojiti ono što je oduvijek htio, a to je zakonodavnu, izvršnu  sudsku vlast. On će postati veliki gospodar Hrvatske. A vrhovni sudac postat će Gordan Jandroković koji će izricati sudske presude. On će govoriti kome će se naplatiti 10.000 kuna. Recite mi do koje karikaturalnosti je stigla ova Vlada nakon samo 13 mjeseci mandata? Bačiću i ostali pametnjakovići iz HDZ-a u Ustavu RH, je ga Udba pisala ali kakav je takav je, jasno piše da se jamči sloboda govora – poručio je. 



Bunjac je ustvrdio kako on može vikati ili hodati na trepavicama te vladajuće upitao što to njima smeta. 

– Njega smo uvrijedili, veličinu, neš ti. Po čemu Plenković ima posebna prava, recite javnosti, da se njemu ne smije udarati pločicom po stolu. To je jedna nevjerojatna umišljenost, narcisoidnost koja graniči sa čistom patologijom – ustvrdio je Bunjac.
Zastupnik Živog zida pozvao je zastupnike da
 otvore oči i stanu kao jedan te jasno i glasno poruče “ovo neće proći”. Reagirao je predsjedavajući Gordan Jandroković. 

– Kolega Bunjac da vas smirim kao i one koji su eventualno povjerovali da je ovo što zastupnik govori istina. Ovdje je polemika s novinskim tekstom. Poslovnik ima snagu zakona i on je jedan od akata koji se donosi na plenarnoj sjednici većinom glasova. Dakle nikakvi pravilnici ne mogu mijenjati ovaj poslovnik jer on je jedan od najjačih aktova koji ovaj Sabor donosi. Molim vas da ne radimo bezrazložnu paniku temeljem teksta koji se pojavio u novinama – poručio je.   


Facebook Comments

Loading...
DIJELI