BURNA RASPRAVA U OTVORENOM: Zadravec suočena s optužbama uzvratila udarac! ‘Otkrila sam da se u KBC-u događaju kriminalne radnje’

Foto: Facebook

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno sinoć  se razgovaralo o situaciji u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, iz koje odlaze radiolozi, a djelatnici prosvjeduju. Predstojnica Zavoda Dijana Zadravec našla se pred optužbama za mobing, te tvrdi kako joj se osvećuju zbog prijava za kriminal u javnozdravstvenom sustavu.

Situacija je krajnje ozbiljna i jučer je održan i veliki prosvjed ispred KB ‘Sestre milosrdnice’

“Danas sam optužena da sam neradnik i da ću dobit pritužbu. Rekla sam da ne mogu predvidjeti koliko će zahvati trajati”, rekla je na početku Karolina Bolanča Čulo, radiologinja Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, o današnjem sukobu s Zadravec.

Nakon što je rekla da ne zna koliko će trajati zahvati, Zadravec joj je rekla da mora slušati što joj se kaže, tvrdi Bolanča Čulo, koja je dodala da “vlada anksiozna atmosfera, puna straha i nervoze.”

Dijana Zadravec izjavila je da je zadana prihvatljiva količina posla koju je Bolanča Čulo odbila, kao i da je nakon toga rekla da joj nije dobro.



Kriminalne radnje u KBC-u

“Prije nekoliko tjedana sam otkrila da se u KBC-u događaju kriminalne radnje u koje je upleten suprug Karoline Bolanča Čulo. Razumijem da njoj ta situacija nije jednostavna. Ja sam to sve prijavila”, rekla je Zadravec.

Bolanča Čulo je izjavila da ne zna da je njen suprug prijavljen DORH-u, te je dodala da on nije kriminalac. “Morala sam googlati što je DORH, nisam znala što je to”, rekla je. Tvrdi  da nije ona organizirala prosvjed. “Ljudi su motivirani mojom izjavom da ne mogu raditi u tim uvjetima.

Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice i tajnik Ministarstva zdravstva, kazao je da nema saznanja o koruptivnim radnjama u Klinici.

Predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka “Nismo same” Ivana Kalogjera istaknula je da je nju sram zbog sveg što se događa. “Bojim se da moj nalaz čita radiolog koji je prije toga gladao nalaz za slomljeno koljeno, a nakon toga će gledati tri druga nalaza”, dodala je. Zadnjih nekoliko godina pacijentice prelaze na Rebro, treba se zapitati zašto se to događa”, smatra Kalogjera.

Stanislava Laginja, tajnica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, kaže da je današnja situacija u KBC-u preslika stanja u svim bolnicama.

“Ovo je presedan, da je cijela klinika izašla podržati kolegicu. Primili smo mnogo pisama nezadovoljnih djelatnika. Nagomilana je gomila problema”, rekla je Laginja.

Predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice i tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić kazao da je nedostatak eadiloga problem koji muči i druge zemlje.

“Pacijenti ne trebaju biti zabrinuti, nadomjestili smo dva mlada liječnika koji su otišli. Straha nema”, rekla je Zadravec.

Problem radiologa datira iz 2016. godine kada je dio ravnatelja oslobodio specijalizante troškova, zbog čega oni mogu otići nakon završetka specijalizacije, pojasnila je Zadravec, istaknuvši da se ne osjeća odgovorno za odlazak radiologa.

Kanalizacija pacijenata iz javnog sustava u privatne ordinacije

Bolanča Čulo potom je istaknula da “radiolozi odlaze zbog uvjeta rada, prekapacitiranosti posla i međuljudskih odnosa”, na što ju je Zadravec optužila da je odbila primiti pacijente.

“Bolanča Čulo je odbila obraditi 10 pacijenata, a u privatnoj praksi ih je obradila 30”, kazala je Zadravec, na što joj je Bolanča Čulo odgovorila: “Ja radim privatno, 3 ili 4 pacijenta tjedno. Radim samo ultrazvuk, nakon što sam kupila novi stan.Nisam odbila raditi, rekla sam samo da ću napraviti koliko stignem.”

Liječnici koje rade u privatnom sektoru imaju mogućnost, kanaliziraju svoje pacijente iz javnog sustava u privatne ordinacije gdje nema lista čekanja. Ta dva sustava se moraju razdvojiti, tvrdi Zadravec.

“U ovoj priči me žalosti što građani ovo moraju slušati, moramo čuvati dignitet bolnice”, kazao je Dulibić, te dodao da će unutarnji nadzor kojeg je najavio ministar Beroš kontrolirati stanje na Radiologiji.

“Trend u svijetu je spajanje bolnica, a većina radiologije se događa u Vinogradske. Trebaju nam novi uređaji, pogotovo sad. U Vinogradskoj postoji samo jedan CT na kojem svi rade. Tu se generiraju svi problemi. Taj CT uopće ne bi trebao raditi onkološke pacijente”, kazala je Zadravec, te dodala da su prosvjednici ispred Klinike bili obmanuti.

Korupcija, kriminal i pljačka

Bolanča Čulo je izjavila da je dijagnostika trenutno “srednje ok”, ali da bi mogla biti bolja kad bi se omogućila dodatna edukacija i kad bi doveli više ljudi, dok je Zadravec nadodala:  “Liste čekanja nastaju zbog pretakanja iz javnog u privatni sektor.”

“Korupcija, kriminal i pljačka se kriju u javnom zdravstvu, zato se na mene lijepe etikete i mene se pokušava na sve načine eliminirati. Sve to ide od skupine liječnika koji gledaju privatne interese i koji rade po privatnim poliklinikama i koji izvlače novac iz javnog zdravstvenog sustava”, zaključila je Zadravec.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI