BURNA SRIJEDA U SABORU: Malenica tvrdi kako su pravosudna tijela neovisna, odgovorili mu među ostalima i Vidović Krišto, Grmoja i Zekanović

Foto: Cropix

Ministar pravosuđa Ivan Malenica u srijedu je demantirao da izvršna vlast utječe na Državno odvjetništvo.

“Vrijeme je da se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek očituje u vezi medijskih napisa o pritiscima iz Vlade na DORH”, kazala je saborska zastupnica Vesna Nađ.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto rekla je da se “premijer Andrej Plenković javno hvalio da je nazivao glavnu državnu odvjetnicu te joj sugerirao što treba raditi”.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja dodao je da “premijer priznaje kako zove glavnu državnu odvjetnicu i zapravo ju uvjerava da ne treba pokretati progon protiv jednog ministra”.

“Odbacujemo sve optužbe o korupciji i suradnji izvršne i pravosudne vlasti na način kako se ovdje imputira i neosnovano blati pojedince, predsjednika Vlade i izvršnu vlast u cjelini. Moramo govoriti o stvarnim problemima i načinu kako ih rješavati, a ne ovako paušalno ispaljivati ocjene o korupciji i o tome tko ju čini”, odgovorila je Marija Jelkovac oporbi.



Ministar Malenica ističe da nema utjecaja izvršne vlasti na pravosuđe.

“Pravosudna tijela su i dalje neovisna, nepristrana i rade bez ikakvog pritiska, te nema utjecaja premijera na rad glavne državne odvjetnice”, rekao je.

Objašnjava i da postoje određene dodirne točke poput arbitraža, zastupanja interesa i imovinsko-pravnih zahtjeva Republike Hrvatske gdje je potrebna suradnja između izvršne vlasti i DORH-a u interesu države.

“Predsjednik Milanović je optužio mene i premijera Plenkovića za kriminal, da on meni u torbi nosi novce. Ili neka pokrene proces protiv nas i neka ispita Milanovića što o tome zna, i ako je lagao, neka ga smjesti u ludnicu. Na kraju, čovjek je lud i neozbiljan”, uključio se u saborsku raspravu Zekanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI