Burno u Otvorenom: Panenić pokušao Reineru oteti papire: ‘Dajte mi da vidim što su vam napisali’

screenshot

„Vlada na čelo s premijerom nema povjerenje građana, nema kredibilitet i sve se može riješiti samo ako se izađe na izbore“, rekao je Maras

Koje su političke posljedice ostavke Martine Dalić? Tko će je naslijediti? Kako koalicijski partneri Vlade gledaju na aferu Hotmail? Jesu li mogući novi izbori? Je li potpredsjednica Vlade spašavala radna mjesta ili prekršila zakon? Na ta su pitanja odgovarali u HRT-ovoj emisiji Otvoreno Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a, Željko Reiner – potpredsjednik Hrvatskog sabora, Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva, saborski zastupnik Mosta, i Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a.

Željko Reiner ne zna tko će naslijediti ministricu Dalić: „To su odluke koje se ne donose u roku od nekoliko sati, trebaju se provesti konzultacije, vidjeti tko je najpogodnija osoba za to, ali ministar će biti izabran na vrijeme“, rekao je.

Nije htio komentirati pretpostavke da se ministarstva energetike i gospodarstva mogu spojiti i da bi ministar Ćorić bi mogao dobiti objedinjene funkcije u megaministarstvu, rekao je da ima puno ljudi koji su sposobni i mogu biti na čelu tog ministarstva.

Reiner uvjerava da pritiska koalicijskih partnera nije bilo, da je sada već bivša ministrica Dalić govorila samo o pritisku koji se je stvorio u javnosti. Smatra da nema nikakve potrebe od novih izbora jer saborska većina je postojana i čvrsta, a Vlada uspješno vodi državu.

S tim se nikako ne slaže Gordan Maras: „Vlada na čelo s premijerom nema povjerenje građana, nema kredibilitet i sve se može riješiti samo ako se izađe na izbore“. Naglasio je da se u dnevnom redu Sabora može vidjeti kako je po prvi puta više prijedloga opozicije nego Vlade jer, kako kaže oni ne rade ništa. Bilo bi pošteno da je Plenković došao na preskonferencije i rekao ono što je nekad i Sanader: Ja sam svoju dionicu odradio…



Panenić je objasnio kako on i kolege iz Mosta nisu znali za cijeli proces.

Rekao je da su davali primjedbe na lex Agrokor, ali im je tada rečeno kako se nema vremena. „Nije bilo izbora, nismo mogli napraviti ništa, trebao se donijeti nekakav zakon inače bi došlo do blokade i raspad cijelog sustava“.

Naglasio je da sada nitko ne govori o tome što je s novcima koji su savjetnici uzeli. „Sve će se napraviti kroz propagandu da netko bude kriv, mi iz Mosta, recimo, a kroz savjetničke usluge su uzeti milijune i milijune. Putem takvog modela se izvlače novci iz tvrtke koju je trebalo isključivo spašavati a ne imati osobnu korist.“

Maras je na pitanje kako bi oni riješili pitanje Agrokora rekao kako su to priče za malu djecu. Istaknuo je kako je prema postojećem zakonodavstvu gdje bi Agrokor preuzeli stečajni upravitelji, rezultat bio bolji. „Sadašnji vjerovnici su i tadašnji vjerovnici, tako da problem se nije riješio, on je tek sada eskalirao, a ova afera sada se vrti po svim relevantnim svjetskim medijima.“

Na pitanje hoće li podržati izmjene zakona kako bi saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru nastavilo s radom, Reiner je odgovorio kako će se o tome raspravljati pa onda vidjeti, ali sam prijedlog on još nije vidio.
To mu je zamjerio Panenić jer se radi, kaže o gorućem problemu koji je na dnevnom redu a vladajući ne čitaju.

Reiner je rekao kako je Božo Petrov po vlastitom priznanju 26. veljače namamio Ivicu Todorića u Banske dvore, na što je Panenić ustao i prigovorio Reineru da sve čita s papira.

Dajte mi taj papir da vidim što piše. Dajte mi taj papir da vidim što su vam napisali“, rekao je Panenić.

screenshot
Facebook Comments

Loading...
DIJELI