BUTKOVIĆ O POMILOVANJU MUSTAČA I PERKOVIĆA: ‘Sve odluke koje bude stare i donose nove podjele, ne bih donosio’

Srdjan Vrancic/Cropix

Ministar prometa Oleg Butković za N1 je govorio o mogućnosti pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su u Njemačkoj osuđeni zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Podsjetimo, nekoliko hrvatskih generala iz Domovinskog rata zatražilo je od predsjednika Republike Zorana Milanovića, njihovo pomilovanje, i to zbog stvari koje su napravili za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

“To je vrlo delikatno pitanje. Nemam dovoljno informacija da bih mogao reći, to je odluka koju donosi predsjednik, to je njegova ustavna oblast. Sve odluke koje bude stare i donose nove podjele, ne bih donosio. Činjenica je, vidio sam u dopisu Ministarstva uprave, da postoji oko 270 zahtjeva za pomilovanje i da on nije donio nijednu odluku, da je u kampanji spomominjao da je to relikt prošlosti. Odluke koje bude stare podjele u hrvatskom društvu, mislim da nisu dobre”, naglasio je Butković.

Perković i Mustač osuđeni su 2016. godine na sudu u Münchenu na doživotnu kaznu zatvora za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

Obojica su se željela vratiti u Hrvatsku pa je Županijski sud u Zagrebu tu kaznu uskladio s hrvatskim zakonima pa je Mustač osuđen na 40, a Perković na 30 godina zatvora.Zoran Milanović tada je bio premijer te je njegova Vlada predložila, a Sabor usvojio, “Lex Perković”, zakon kojim se trebalo spriječiti izručenje generala, no konačna odluka bila je na sudu koji je dopustio izručenje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI