ČAČIĆ SUMNJIČAV PREMA FILIPOVIĆU: ‘Ne mogu reći hoće li biti dobar ministar, Milanović šteti Hrvatskoj to mu ne treba’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

U Vladu ulaze troje novih ministara, sve bi trebalo biti potvrđeno u Saboru u petak. Plenković je o svemu obavijestio medije nakon što se sastao sa koalicijskim partnerima i iznio im svoja razmišljanja oko rekonstrukcije Vlade i novim ljudima. Koalicijski partner HDZ-a o šef Reformista Radimir Čačić komentirao je o rekonstrukciji Vlade. Čačić je kazao da je zadovoljan kadrovskim rješenjima premijera.

“To je sve skupa bilo očekivano. Kao što se neki sjećaju ja sam od početka govorio 3 do 5 jer je to logično. Za ovu trojicu koji su otišli je bilo predvidivo. Dva vrlo dobra člana Vlade Milošević i Aladrović su otišli jer su postali politički uteg. Ćorić, koji je isto jedan od boljih ministara usprkos svim napadima, iza sebe je ostavio LNG terminal, otišao je jer je sam sebe ocijenio utegom”, kazao je Čačić za RTL Danas.

Komentirao je i može li Davor Filipović, koji nije uspio postati zagrebački gradonačelnik i koji je u kampanji nizao gafove, biti dobar ministar gospodarstva.

“To ne mogu reći. Nisam ni na kakav način bio u stanju prosuditi ima li Ćorić kapacitet. I jedan i drugi su došli s fakulteta. Nema problema da ga podržimo, ali ćemo vidjeti je li u stanju ovog trenutka, a trenutak nije isti kad je došao Ćorić, situacija zahtjeva strateške investicijske projekte odmah. Ako ih Filipović ponudi do kraja godine zaslužuje to mjesto, ako ne nije trebao ni dolaziti”, odgovorio je Čačić.

Komentirao je i hoće li ostati u Vladi ako se podigne optužnica protiv ministra Ivana Paladine.



“Rekli smo što je naš graničnik i to je tako. Javnost ne zna, ali postoji cijeli niz istraga protiv cijelog niza ministara, nemojmo Paladina isticati. Posao ministara je da bude stalno propitkivan pa i u tom pravnom aspektu”, kazao je.

Na pitanje što je s njegovom pozicijom u koaliciji s obzirom da je premijer kazao da zna prijeći crtu, Čačić je kazao da je to problem premijera te da on nema ništa s tim.

“Ako hoćemo glasati za Vladu hoćemo, ako ne, nećemo. O njima ne ovisimo, nit nam za bilo što trebaju, niti je to neka korist, naprotiv nama je to politička šteta jer smo lijevi centar. Radimo to jer smatramo da je za Hrvatsku dobro da ima Vladu. Vremena nisu mirna, korona i tako dalje, da imamo Vladu koja ima određenu stabilnost jer alternative objektivno nemamo”, kazao je Čačić.

Komentirao je i teške riječi koje padaju na relaciji predsjednik-premijer.

“To je bio veliki dio današnjeg razgovora, vrlo iskrenog i ljudi su bili, čak su to i rekli, da je zadovoljan, pa čak i u nekoj mjeri iznenađen iskrenosti komunikacije na tu temu. Stvari nisu jednostavne, zakomplicirale su se na međunarodnom aspektu, jer zadnje izjave Milanovića vezano za Finsku i Švedsku uzburkale su vode jer tu ne može učiniti ništa, nema ovlasti. Može zakon koji se donese u Saboru zaustaviti, poslati ga na Ustavi sud, to je gotovo za mjesec dana”, kazao je.

Smatra i da Milanović čini štetu svojim izjavama.

“Mislim da to nije dobro, da mu to nije trebalo. To je u suprotnosti s našim političkim stavom. Mi smatramo da snažno treba podržati to. Ako su Švedska i Finska odlučile ići, to treba podržati. Da imamo problem s europskom sposobnošću da presiječe gordijski čvor BiH, imamo ih”, zaključio je šef Reformista Radimir Čačić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI