CAPAK DEMANTIRAO ŠIRENJE COVID POTVRDI: Otkrio je i da testiranja na račun poslodavca neće dugo trajati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Provođenje mjere obveznih COVID potvrda u javnim i državnim institucijama prvog dana izazvalo gužve na punktovima za testiranje, ali i prosvjede.

Oni koji nemaju potvrdu i odbijaju se testirati od jutra prosvjeduju diljem Hrvatske.

U emisiji Otvoreno HRT-a, o uvođenju obveznih COVID potvrda u javne i državne institucije razgovarali su Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, Saša Ceci, znanstveni bloger i voditelj emisije Treći element HTV-a, Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Josip Benčević”, Slavonski Brod.

Capak je rekao da je svih 6300 testnih mjesta je dobilo obavijest o tome gdje mogu preuzeti testove u petak.

“O njima ovisi jesu li se snašli i organizirali testiranje, no to je omogućeno svima s popisa. Žao mi je da se takve situacije događaju, da su svi preuzeli obvezu i počeli testirati do toga ne bi došlo”, rekao je Capak.



Upitan je o proširenju covid potvrda.

“Demantirat ću to, vidio sam naslove na portalima. Ako pogledamo zemlje u okruženju, mnoge imaju jako široku upotrebu covid potvrda. U većini ne možete ni u kafić ni restoran, neke su zemlje počele uvoditi 2g potvrdu, o cijepljenju i preboljenju. Sigurno je da se one šire. Mi smo zasad to uveli u zdravstvo, socijalu, za javne službenike i namještenike, izvjesno je da će se o tome razgovarati ako će se situacija pogoršavati. Zasad imamo relativnu stagnaciju brojki, mi ćemo i dalje razgovarati, naša strategija je da pratimo situaciju i proširujemo i smanjujemo mjere”, rekao je Capak.

Na upit do kada će se testirati na račun poslodavca, Capak kaže da će se o tome razgovarati i da to neće biti neko dugačko vrijeme. “Dat ćemo priliku svima da razmisle i odluče se na cijepljenje. Treba pričekati da ti ljudi koji su se odlučili cijepiti dobiju covid-potvrdu i onda vlada treba odlučiti da se prekine s plaćanjem”, objasnio je Capak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI