Capak objasnio kako će izgledati predizborna kampanja: Preporuke bi mogle biti gotove u ponedjeljak, objavit će ih DIP

Foto: Goran Stanzl / POOL / PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak bio je gost Dnevnika Nove TV gdje je objasnio kako će izgledati predizborna kampanja.

“Sad se upravo razgovara o izbornim skupovima”, rekao je Capak i rekao da bi i te preporuke mogle biti gotove u ponedjeljak te da će ih objaviti DIP.

Mnogi političari koji su sad već u kampanji krše preporuke, a Capak ima poruku za njih.

“Iako imamo izvanrednu epidemiološku situaciju, kakvu bi mnogi poželjeli, još ne preporučujem takav tip kontakta, rukovanje s nepoznatim ljudima. Preporučujem da to bude neki drugi tip pozdrava. Kao na primjer kratki naklon i pozdrav ili dodir laktovima”, kaže Capak.

Strah da će turisti donijeti zarazu je realan

Mnogi se boje da bi turisti, koji su počeli pristizati u Hrvatsku, mogli donijeti zarazu. Capak kaže da je to realan strah te da su i epidemiolozi zabrinuti jer mnogi turisti dolaze iz zemalja u kojima je situacija lošija nego kod nas.“Realno je da će dogoditi neki pojedinačni slučaj, da nam netko donese koronainfekciju. Ono što je bitno, to su naši kapaciteti za njihovu brzu dijagnostiku, izolaciju, stavljanje u samoizolaciju njihovih kontakata. Na taj način smo i dosadašnju situaciju rješavali. Mislimo da sad imamo dovoljno kapaciteta da riješimo i eventualni dolazak infekcije putem turista”, uvjerava Capak.

Također, rekao je da rade na mjerama koje će detaljno propisati postupak u slučaju pojave zaraze kod turista.

“Još imamo nekih prijepora oko toga tko bi točno trebao dolaziti u objekt smještaja provjeriti ima li osoba simptome i mogu li oni biti povezani s koronavirusom. Očekujem da će te preporuke biti objavljene u petak”, najavio je.

Popustit će mjere vezane uz državnu maturu

Capak je rekao da će malo popustiti mjere vezane uz državnu maturu. “Išli smo s velikim oprezom. Sada razmišljamo da neke stvari popustimo. Na primjer za osobe koje imaju kronične bolesti, dijete koje ima astmu, za koju smo rekli da treba biti ili sa maskom ili u izdvojenom prostoru, mislimo da u ovom trenutku to neće biti potrebno jer u Hrvatskoj trenutno nema ni jednog zaraženog maturanta”, kaže.

Dodao je da su u preporukama stavili mogućnost da maturanti iz samoizolacije pišu maturu jer je riječ o zdravoj djeci.

Objasnio je kada će se proglasiti kraj epidemije

“Kada prođe 14 dana, maksimalan period inkubacije, bez novih autohtonih slučajeva. Iako mi u međuvremenu možemo imati još uvijek ljude koji su nositelji virusa tako da je bolje da to bude dvostruko trajanje najduže inkubacije, ali tu treba imati u vidu još nekoliko faktora.

A to da je epidemiju proglasio WHO. Jedina zemlja koja je proglasila kraj je Slovenija i kod njih je to bilo vezano uz neke gospodarske aspekte. Prema našim zakonima, nama proglašenje epidemije predstavlja mogućnost da koristimo infrastrukturu Stožera civilne zaštite i da imamo mogućnost mobilizacije materijalnih, financijskih i ljudskih resursa u samome zdravstvu što mislimo da nam za sada još uvijek treba”, zaključuje ravnatelj HZJZ-a za Dnevnik Nove TV.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI