CAPAK OTKRIVA KOLIKO BISMO CJEPIVA TREBALI DOBITI DO KRAJA OŽUJKA: ‘Razmišljamo i o otvaranju terasa, ali…’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao epidemiološku situaciju u zemlji kao i plan cijepljenja.

Isporuke cjepiva kasne i glavno je pitanje hoće li Hrvatska dobiti obećanih 700 tisuća doza do kraja ožujka.

“Imamo alokacije od Pfizera, obećanje od Moderne, imamo mali poremećaj kod AstraZenece koja je ovaj tjedan smanjila doze, ali povećala za sljedeći. Nadamo se da ćemo dobiti obećanih 700 tisuća doza do kraja prvog kvartala. AstraZeneca je smanjila isporuku u drugom kvartalu, ali tu nema Hrvatske te se nadamo da ćemo proći puno bolje nego u prvom”, objasnio je Capak.

“Kupili smo kvalitetne šprice kojima možemo izvući više doza iz bočice nego li je deklarirano. Ta sedma doza se ne bi smjela baciti nego administrirati”, dodao je.

U Hrvatskoj je potvrđen britanski soj za koji se smatra da se puno brže širi i koji se razbuktao u nekim europskim zemljama.“Britanski soj je nažalost proširen u Hrvatskoj. Vrlo brzo ćemo imati sve više i više obrađenih uzoraka, ali s obzirom na ove dosadašnje uzoraka vjerujemo da se on proširio čitavim teritorijem Hrvatske”, rekao je Capak.

zatvoru u Splitu se također pojavio britanski soj.

“Sva ta žarišta ćemo obraditi i vidjeti o kojem se soju radi. Za sada nemamo nikakvih novih informacija”, tvrdi Capak.

Nakon duljeg pada u Hrvatskoj ponovo raste broj novozaraženih.

“Možda je ovo manja oscilacija i sve se vrati na silazni trend koji smo imali. Povećane brojke su prisutne u južnim županijama, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko -neretvanskoj. I ostale zemlje u susjedstvu bilježe rast, no sve se može promijeniti”, smatra Capak

Istarski stožer traži otvaranje terasa ugostiteljskih objekata od 1. ožujka, a Capak kaže da za sada nema odluke no da intenzivno razmišljaju o istoj, a to uz terase uključuje i sportske objekte.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI