CAPAKOVA ZAMJENICA KOMENTIRALA RAST BROJA NOVOZARAŽENIH: ‘Ako se nastavi uzlazni trend bit će pooštravanje mjera’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić-Šimetin komentirala je za HRT rast broja novozaraženih.

Objasnila je kako će se neki događaji sigurno održavati isključivo uz covid-potvrde, a kod drugih okupljanja bit će obvezni maska, distanca i ograničen broj sudionika.

“To će izgledati onako kako smo imali i u prethodna tri vala. Uz ostale mjere koje bi se mogle uvesti jest i zatvaranje pojedinih djelatnosti i slično”, rekla je Pavić Šimetin.


Dodala je da će, ako se nastavi uzlazni trend u broju novozaraženih, biti pooštravanja mjera.

Kazala je i što će biti sa zaraženim turistima.“Stranci koji su pozitivni na koronavirus dobivaju upute epidemiologa kako se trebaju ponašati, ostaju u Hrvatskoj u samoizolaciji, a moguće je i da svojim automobilom napuste Hrvatsku”, pojasnila je Pavić Šimetin.

Komentirala je i zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije da se Hrvatska tretira po županijama, a ne statističkim regijama.

“Stav Europske komisije je da je razdvajanje zemalja na sitnije čestice, poput županija, tehnički vrlo teško te se zato stanje pokazuje na razini regija, ali svaka zemlja može gledati na “sitnijoj” razini. Sada smo u narančastoj zoni što se tiče regije Jadran i Zagreba, ali imamo dovoljno prostora, tako da ćemo se, ako brojevi budu umjereno rasli, zadržati u toj zoni koja je upozorenje drugim zemljama i najčešće se ne uvode za te zone dodatne mjere. Daleko smo od crvene zone”, rekla je Pavić Šimetin.

Oni koji još dvoje o cijepljenju, poručila je što trebaju napraviti.

“Svi koji imaju dvojbe, neka dođu na punkt gdje se cijepi i razgovaraju s liječnikom”, poručila je Pavić-Šimetin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI