CAPAKOVA ZAMJENICA VRLO ZABRINUTA: Ove su brojke posebno neugodne! Objasnila kako će funkcionirati covid potvrde

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin bila je gošća Dnevnika N1 televizije.

Broj zaraženih koronavirusom ne jenjava i imamo velik porast ističe Pavić Šimetin.

“Prošli tjedan je predstavljao veliki porast. Ovim brojkama smo premašili vrh drugog vala u kojem smo bili u prosincu prošle godine. Stvarno je situacija na kojoj se treba zabrinuti. Posebno zabrinjava veliki udio zaraženih u broju testiranih, koji je viši od 40 posto na današnji dan. To je znak da je velika cirkulacija virusa u populaciji. U svakom danu 1 posto osoba možemo očekivati da će preminuti u idućim tjednima. Što znači da možemo očekivati oko 60 smrtnih ishoda od tih novooboljelih”, rekla je Pavić Šimetin.

Raste interes za cijepljenje, a Pavić Šimetin kaže da su podaci što se tiče prve doze jako dobri.

“Dominantne su prve doze. Ima i puno trećih doza, a i drugih doza. To nam pokazuje da su građani svjesni da moraju ne samo započeti cijepljenje, nego ga i završiti”, kazala je.



 

Govoreći o testiranju zaposlenika u državnim i javnim ustanovama, rekla je da će poslodavci odnosno ravnatelji svaki za svoju ustanovu organizirati to kako može.

“Može se organizirati i u prostoru poslodavca testiranje. Od jučer imamo objavljene upute u kojem svi pružatelji primarne zdravstvene zaštite mogu testirati. Pružatelja primarne zdravstvene zaštite ima više od 6 tisuća u sustavu i može se u kratkom vremenu otvoriti puno punktova za testiranje”, govori dalje Pavić Šimetin.

Napominje da je sigurno da će pogotovo prvih dana masovnijih testiranja biti neki zastoji.

“Kad čekate u redu za testiranje, treba održavati distancu. Svi koji će se testirati su osobe koje nisu preboljele virus ili nisu cijepljene. Uvijek treba paziti da se ako se čeka, čeka na otvorenom. Naravno da će ovakva testiranja otkriti i asimptomatski slučajevi. Ako se na vrijeme pozitivne osobe miču iz kolektiva, onda se smanjuje mogućnost zaraze”, pojasnila je zamjenica Krunoslava Capaka.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i dalje očekuju porast interesa za cijepljenje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI