Čelnica Starta o slobodi medija: HDZ i Plenković žele ušutkati preostale kritički nastrojene novinare

screenshot

" mi u Startu pozivamo da se zaustavi progon i omalovažavanje novinara te da se zaustavi, istraži i kazni korištenje obavještajnih službi i policije u svrhu zaštite „lika i djela“ vladajućih HDZ-ovaca.", navodi

Zloupotreba policije u slučaju novinarke Đurđice Klancir trebala bi izazvati zabrinutost kod svakog građanina u Republici Hrvatskoj, kaže u svom komentaru o upadu policije u redakciju Dalija Orešković, čelnica stranke START.

Na Facebooku Orešković dalje kaže:

!Iako smo bili uvjereni da se vremena olovnih 90-ih, kada su se od strane vlasti, a posredstvom tajnih službi i policije, vršili neviđeni pritisci na novinare, ni na koji način ne mogu ponoviti, čini se da nije tako. Doduše, više nema Markice Rebića ni Smiljana Reljića, ali tu su neki novi momci s istim ili moderniziranim verzijama pritiska na novinarske slobode. Nema više ni Josipa Podbevšeka ni POA-e, koja se proslavila u slučaju maltretiranja novinarke Helene Puljiz.

Umjesto zataškavanja, novi momci, pa tako i predsjednik Vlade, sada koriste metodu – ignoriranja, omalovažavanja i obmane. Tako će Plenković bez imalo srama na dan subotnjih novinarskih prosvjeda reći kako mu je „smiješna teza da 2019. slobode medija u Hrvatskoj nema“. A onda će par dana nakon toga policija bez ikakve potrebe, osim kako bi napravila pritisak na novinarku za račun HDZ-ovog župana Žinića, upasti u redakciju Net.hr.

Plenkovićev ministar policije će se po tko zna koji put izvlačiti nesuvislim tumačenjima ove „akcije“. Ipak, očito je među samim policijskim djelatnicima to bila „kap koja je prelila čašu“ pa su se odvažili usprotiviti korištenju policije u stranačke svrhe. Reagirali su preko svog sindikata i zatražili ostavku ravnatelja policije i na tom im hrabrom činu čestitamo.



Svakako, očit je plan HDZ-a i premijera Plenkovića da na sve načine žele ušutkati preostale kritički nastrojene novinare. Njihov cilj, iako primjereniji diktatorskim režimima, je jasan i očekivan. No, slobodarski nastrojeni građani Hrvatske trebaju im reći – Dosta! Jer, nakon gušenja slobode medija, ostat će samo još korak do potpunog mraka i strahovlade u društvu.

Zato, i mi u Startu pozivamo da se zaustavi progon i omalovažavanje novinara te da se zaustavi, istraži i kazni korištenje obavještajnih službi i policije u svrhu zaštite „lika i djela“ vladajućih HDZ-ovaca.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI