ČELNIK SINDIKATA O NASTAVNICIMA KOJI ODBIJAJU TESTIRANJE: ‘Pravno ćemo zaštititi svakog člana’

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskim školama “Preporod”, Željko Stipić komentirao je uvođenje obveznih covid potvrda za zaposlenike škola i razloge odbijanja testiranja.

Rekao je da su danas svim članovima i članicama sindikata koji ne posjeduju covid-potvrdu udjelili službenu bilješku koju su ovjerili uz nazočnost svjedoka te da je od 9.500 članova njih 47 popunilo tu bilješku.

“Školski sustav je takav da i s malim brojem ljudi možete imati velike probleme da bi sustav funkcionirao”, dodao je.


Razlozi zašto se ne žele testirati širkog su spektra, navodi Stipić.

“Od toga da neki misle da im zakon omogućava takvo postupanje, pa straha, do objašnjenja da se na taj način pogoduje koroni i širenju bolesti jer oni koji imaju covid-potvde mogu biit bolesni, a oni koji nemaju ne mogu na svoje radno mjesto”, tvrdi Stipić u Dnevniku N1.Objašnjava i daljnje postupanje poslodavca odnosno ravnatelja kod zaposlenih koji odbijaju testiranje.

“Očekuje se da će nakon nekoliko dana radnicima udjeliti opomene pred otkaz. Pravna služba će pisati odgovore na te opomene. Ako se uruči otkaz, to će se raspitati na najvišem tijelu upravljanja, a to je školski odbor. Nakon toga slijedi sastavljanje tužbe. Učinit ćemo sve da zaštitimo svakog člana dokle god postoje pravni lijekovi”, govori Stipić.

Ističe da sindikat ne može dići ruke od svojih članova, dodavši kako je njihova uloga zaštita svakog člana.

Osobno smatra da covid-potvrde nisu optimalno rješenje, što se već vidjelo na primjeru drugih zemalja.

“Želim vjerovati da politika odluke donosi temeljem promišljanja struke. Živimo u zemlji gdje su prije dvije godine svi znali sve o nogometu, a danas svi znaju sve o virusu… Nadmašuje li ova pošast sve nas, vrijeme će pokazati”, zaključuje Stipić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI