Cerar i Pahor prokomentirali arbitražu, Međunarodna zajednica već stala na stranu Slovenije?

Srdjan Ilic/PIXSELL

Veći dio međunarodne zajednice mogao bi podržati odluku arbitražnog suda o granici Hrvatske i Slovenije i tako zapravo stati na slovensku stranu

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da je njegova želja da Slovenija ima uređene odnose sa svim susjednim zemljama, te da se nada kako će i Hrvatska priznati odluku arbitražnog suda o graničnom prijeporu za koji slovenski mediji navode da bi mogla uslijediti ove godine.

“Što se tiče bilaterale, želimo u prvom redu dobre i uređene odnose sa susjednim zemljama. Godina u koju smo ušli u tom će pogledu biti posebno značajna”, kazao je Cerar u govoru pred slovenskim diplomatima okupljenim na Brdu kod Kranja na redovnom godišnjem skupu, kako bi razgovarali o najvažnijim pitanjima međunarodne politike i dobili svoje zadaće za ovu godinu.

“Iskreno se nadam da će unatoč sadašnjoj teškoj situaciji nakon odluke arbitražnog suda doći do rješenja graničnog pitanja, što će omogućiti bolju suradnju naših država”, kazao je Cerar.

Za razliku od Slovenije, Hrvatska je odlučila da je više ne obvezuje arbitražni sporazum nakon što je zbog postupaka Slovenije kompromitiran, pa se traži novo rješenje, dok Slovenija ustraje da arbitražu treba završiti obvezujućom presudom koju će priznati i Hrvatska.

“Slovenija će presudu arbitražnog suda poštovati. Očekujemo da će tako unatoč svemu postupati i Hrvatska, te da će nam u tom smislu u obrani vladavine prava i poštivanja međunarodnih ugovora pomoći i međunarodna zajednica”, kazao je Cerar, piše direktno.hr.



Stav Međunarodne zajednice

Veći dio međunarodne zajednice mogao bi podržati odluku arbitražnog suda o granici Hrvatske i Slovenije i tako zapravo stati na slovensku stranu, onako kako je to učinio u prijeporu Kine i Filipina oko Južnog kineskog mora, objavio je u srijedu ljubljanski dnevni list Dnevnik, pozivajući se na mišljenja nekih slovenskih diplomata.

Najvažnije zemlje međunarodne zajednice većinom su podržale presudu Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Haagu iz srpnja prošle godine kojom su temeljem odredaba UN-ove konvencije o pravu mora (UNCLOS) odbačene težnje Pekinga za nadzorom nad Južnim kineskim morem, te donesena odluka u korist Filipina, navodi list.

Što misli Pahor

Slovenski predsjednik Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekli su u utorak na Brdu kod Kranja kako se Slovenija zalaže za dobre bilateralne odnose sa susjedima te naglasili da bi i Ljubljana i Zagreb trebali izbjegavati sve izjave koje bi narušile odnose u očekivanju odluke o arbitraži koja će biti “vrlo zahtjevan projekt”.

“U očekivanju presude arbitražnog suda o granici svi oni koji vode ili predstavljaju Sloveniju i Hrvatsku trebali bi izbjegavati izjave ili postupke koji bi naše odnose pogoršali”, kazao je Pahor u govoru slovenskim diplomatima, uz ocjenu da će politika vezana uz Europsku uniju, te odnosi s Hrvatskom vezani za očekivanu arbitražnu presudu dominirati slovenskom politikom u ovoj godini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI