Cerar: Nakon objave odluke arbitraže s Hrvatskom o granicama nemamo više što razgovarati

Photo: Dusko Marusic/Vecernji list

Hrvatska je iz arbitražnog procesa izašla zbog njegove nepovratne kompromitiranosti i Sloveniji od tada nudi pregovore o graničnom prijeporu u novom okviru

U razgovoru za list Delo slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova Vlada poštovati odluku koju će u četvrtak objaviti arbitražni sud o graničnom prijeporu Slovenije s Hrvatskom isključivši svaku mogućnost novih pregovora oko tog pitanja.

O implementaciji arbitražne odluke trebat će razgovarati s hrvatskom stranom. No, to naravno ne znači da će se o granici ponovno pregovarati, nego se s Hrvatskom u dijalogu treba uskladiti kako presudu arbitraže provesti“,kazao je Cerar za vodeći slovenski dnevnik.

Rekao je da očekuje da će odluku arbitara prihvatiti i Hrvatska te dodao: „Moja vlada je pred objavu odluke spremna na različite scenarije, kad nastupi dan D bit ćemo spremni učiniti ono što je potrebno i to na svim razinama“.

Poznato je da je Hrvatska iz arbitražnog procesa izašla zbog njegove nepovratne kompromitiranosti i Sloveniji od tada nudi pregovore o graničnom prijeporu u novom okviru. To je u petak na završetku summita EU-a ponovio premijer Andrej Plenković istaknuvši da je za Hrvatsku arbitraža nepovratno završena i pitanje granica treba na drukčiji način riješiti, ponovivši spremnost Hrvatske na dijalog sa Slovenijom o graničnom pitanju. To je Slovenija do sada odbijala iako je Hrvatska, pozivajući se na Bečku konvenciju, o svom izlasku iz arbitraže notifikacijom obavijestila Sloveniju, arbitre i Organizaciju ujedinjenih naroda.

Inače slovenski premijer Cerar je tijekom dvodnevnog summita čelnika EU-a snažno je lobirao ne bi li dobio potporu za svoje stajalište da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije mora poštovati.



Prema anketi koju su u ponedjeljak objavili slovenski mediji, samo desetina Slovenaca smatra da su odnosi s Hrvatskom dobri, a 40 posto da su loši, dok odgovori ostalih variraju, a prema anketi ljubljanskog “Dela”, provedenoj ovih dana, 90 posto ispitanika smatra da se odnosi Ljubljane i Zagreba neće poboljšati ni nakon objave arbitražne presude, a većina smatra da arbitri Sloveniji dodijeliti izlaz na otvoreno more i većinu Piranskog zaljeva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI