Češki MUP: Građanima treba dati oružje da se mogu braniti od terorista

Pixabay

MUP je podnio prijedlog ustavnog zakona po kome bi Česi koji legalno posjeduju oružje mogli samoinicijativno ga i upotrijebiti

“U vrijeme kada se izvode napadi u Europi imamo dojam da bi građaninu Ustavom trebalo dati veće pravo da se brani, ali legalno dobivenim oružjem”, kazao je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec za Hospodaržske novini, prenosi Beta.

Češka ne pristaje na nastojanja Europske unije da ograniči legalne mogućnosti za držanje nekih vrsta vatrenog oružja, a MUP je podnio prijedlog ustavnog zakona po kome bi Česi koji legalno posjeduju oružje mogli samoinicijativno ga i upotrijebiti.

Kako se navodi, zatraženo je odobrenje naoružanja radi “obrane Češke”, kako bi se spriječili teroristički napadi kao oni u Parizu ili u Nici i Berlinu.

Pravo pucanja na terorista u slučaju napada čak i kada oni sami nisu ugroženi dobili bi samo češki državljani i to isključivo na teritoriju Češke i ne bi se odnosilo ni na građane EU s boravkom u Češkoj, predlaže češko ministarstvo.

“U slučaju napada na tzv. meke ciljeve mogućnosti državnih organa da efikasno i brzo spriječe žrtve ograničene su. Zato želimo dozvoliti obrambeni napad i ljudima koji legalno posjeduju oružje. Nema sumnje da teroristički napad ima manje šanse da bude uspješno izvršen u slučaju da se suoči s aktivnom, blagovremenom obranom, čak i kada u nju krenu civili”, navodi se u obrazloženju izmjena koje bi češki parlament trebalo usvojiti najkasnije u jesen ove godine.



Prema statistikama MUP-a u prosincu prošle godine dozvolu za nošenje oružja imalo je 300.000 ljudi, od čega skoro 241.000 Čeha dozvolu kategorije “E” – za zaštitu života, zdravlja i imovine, a u zemlji je registrirano skoro 800.000 komada oružja svih kategorija koja podliježu režimu izdavanja dozvole.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI