ČEŠKI PROBLEM S KORONOM: Kako u ovoj državi imaju toliki broj smrtnih slučajeva?

wikimedia

Pandemija koronavirusa u Europi ne jenjava, a najviše problema ima Republika Češka koja je po stopi smrtnosti u samom svjetskom vrhu.

Znanstvenici su pokušali istražiti ovakav slučaj i došli su do zaključka kako je problem u Češkoj što njihovo stanovništvo ima problem s prekomjernom debljinom.

Prema službenim statistikama češkog Ministarstva zdravstva, od početka pandemije do polovice ožujka od korone ili s njom umrlo je 27.918 ljudi. Tužna stvarnost se nastavlja, s obzirom na to da dnevno umire više od stotinu osoba.


“Znanstvenici procjenjuju da je stvarni broj žrtava za trećinu veći”, kaže profesor Jan Konvalinka, zamjenik rektora na Karlovom sveučilištu u Pragu.

Zanimljivo je da Češka ima relativno visoku kvalitetu zdravstvene zaštite, koja je blizu europskog prosjeka, te ima drugi najveći životni standard u postkomunističkim zemljama Europe. Otkud onda toliki broj smrtnih slučajeva od covida-19?Najveći broj stručnjaka i analitičara u Češkoj krivicu za tijek pandemije pripisuje populističkoj vladi pod vodstvom oligarha Andreja Babiša.

“U situaciji u kojoj su druge zemlje uvodile lockdown, u Češkoj su popuštane mjere. To se dogodilo nakon ljetnog raspusta, kao i pred Božić. A vlada ponovo razmišlja o tome”, kritizira Vaclav Horejši, imunolog Češke akademije znanosti, u izjavi za češku televiziju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI