Četiri arapske države poslale Kataru 13 zahtjeva (ultimatuma) za okončanje zaljevske krize

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su veze s Dohom 5. lipnja ove godine, optužujući Katar da podržava islamističke militante i Iran

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat poslali su Kataru 13 zahtjeva (u biti ulitimatuma) koje da država treba ispuniti da bi se okončala velika kriza u Perzijskom zaljevu, javljaju svjetske agencije.

Na popisu se, između ostalog, nalazi zatvaranje turske vojne baze u Kataru te prekid svih veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, među kojima su Muslimansko bratstvo, Islamska država, Al-Kaida i Hezbolah. Također traži se zatvaranje televizije Al Jazeere i reduciranje odnosa s Iranom.

Četiri države dale su Dohi rok od 10 dana da ispuni zahtjeve, a popis je Kataru predao posrednik iz Kuvajta, rekao je neimenovani dužnosnik.

Podsjećamo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su veze s Dohom 5. lipnja ove godine, optužujući Katar da podržava islamističke militante i Iran. Odmah potom Kataru je zabranjen ulazak u zračni prostor navedenih država, uvedene su trgovačke sankcije te ograničenja kretanja osoba. Uz to Saudijska Arabija zatvorila je svoju kopnenu granicu s Katarom.

Službena Doha odbacuje sve optužbe svojih arapskih susjeda, a najveću potporu ima od Irana i Turske. O navedenih 13 zahtjeva zasad se iz Katara nisu očitovali.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI