CHARLESOV ŽIVOT NIJE BIO NIMALO KRALJEVSKI: Čekao je sedam desetljeća na prijestolje kao princ s najdužim stažom

Foto: Guliver Image/ Jane Barlow/Pool via REUTERS

Charles (Karlo), sin kraljice Elizabete II. koja je preminula u 97. godini, novi je britanski kralj. Na tron je došao nasljeđivanjem kao najstariji sin Elizabete II. i njezinog pokojnog supruga, princa Filipa Mountbattena, te čak ni ceremonija krunidbe nije potrebna.

Charles nasljeđuje titulu čelne osobe Commonwealtha, kao i imovinu. Posljednji kralj Ujedinjene Kraljevine bio je George VI, otac Elizabete II.

Charles je čekao sedam deetljeća da postane kralj i princ je s najdužim stažom u britanskoj povijesti. Sa 73 godine najstarije je od četvero djece pokojne kraljica Elizabete II. i njenzinog pokojnog supruga, princa Filipa.

Kada je njegova majka preuzela prijestolje u dobi od 25 godina, postao je britanski nasljednik u dobi od 3 godine. Naime, rođen je 14. studenog 1948. godine. Charlesove dosadašnje titule uključivale su one princa od Walesa, vojvode od Cornwalla, vojvode od Rothesaya i grofa od Carricka.

Kralj Charles III. je u braku sa svojom dugogodišnjom ljubavi, Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla, a nadišao je brojne obiteljske probleme, od čudnog djetinjstva do razvoda s Dianom Spencer, majkom njegovih dvojice sinova, Williama i Harryja.



Njegovi vrtovi predstavljaju više od pukog utočišta od gradske buke, predstavljaju životnu filozofiju, a stvorio je organske izložbene vrtove koji se savršeno uklapaju u prirodno okruženje njegovih kuća u Birkhallu, Clarence Houseu i Highgroveu.

Kad je princ Charles počeo upravljati Highgroveom u skladu s načelima organske poljoprivrede, neki su to popratili podrugljivim smiješkom, ali 25 godina kasnije, donedavni britanski prestolonasljednik se pretvorio u pionira organskog pokreta, a stručnjaci ga smatraju neospornim stručnjakom za tu temu.

Prije četiri godine netom preminula britanska kraljica Elizabeta II. je izjavila:

“Moja je iskrena želja da Commonwealth nastavi nuditi stabilnost i kontinuitet za buduće generacije i da će jednog dana princ od Walesa nastavi važan posao koji je započeo moj otac 1949.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI