CIJENA IPAK NIJE KONAČNA: Eskadrilu borbenih aviona platit ćemo 100 milijuna eura više

Foto: Dassault aviation

Dolaskom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te francuske ministrice obrane Florence Parly Hrvatska će s Francuskom potpisati kupoprodajni ugovor o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale te sporazum o strateškom partnetstvu.

Unatoč inicijalnoj ponudi od 999 milijuna eura, Hrvatska će eksadrilu borbenih aviona F3R Rafale platiti 1,1 milijardu eura.

Budući da je riječ novijem i vrlo sofisticiranijem zrakoplovu, veća cijena održavanja i korištenja bila je očekivana. No govorilo se kako ponuda na natječaju od 999 milijuna eura podrazumjeva sve: dijelove, opremu, obuku, simulator i naoružanje.

Da ćemo sve skupa platiti više, otkrio je ministar financija Zdravko Marić na jučerašnjoj sjednici Vlade, obrazlažući odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje financijskih obveza za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u razdoblju od 2022. do 2026. godine.

Veća cijena čudi i zbog toga što je ministar obrane Mario Banožić isti dan na aktualnom prijepodnevnu u Hrvatskom saboru, zastupnicima ponovno prezentirao ‘staru’ ponudu od 999 milijuna eura.



Ministar Marić tijekom izlaganja na sjednici Vlade nije objasnio zašto se cijena od svibnja, kada je Vlada prihvatila francusku ponudu do danas povećala za više od 100 milijuna eura.

Ministarstvo obrane (MORH) poručilo je da se cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale nije promijenila i iznosi 999 milijuna eura, već ukupan iznos obuhvaća i iznos PDV-a te klauzulu o indeksaciji cijena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI