CIJENA NAFTE ZNATNO PALA: Na londonskom tržištu cijena barela pala za 13,5 posto, na američkom tržištu 12,9 posto

Američki predsjednik Joe Biden najavio je prodaju rekordnih 180 milijuna barela nafte iz strateških rezervi kako bi spriječio daljnji rast cijena ‘crnog zlata’ te je nakon toga na svjetskim tržištima cijena nafte pala.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela pala na 13,5 posto, na 104,39 dolara, a na američkom tržištu barel je pojeftinio 12,9 posto, na 99,27 dolara.

Inače, početkom napada Rusije na Ukrajinu krajem cijene nafte snažno su porasle, što potiče rast inflacije u svijetu.

“Teška vremena zahtijevaju radikalne mjere. Bidenova administracija očito smatra da skok cijena nafte opravdava potez koji će ozbiljno stanjiti strateške zalihe. U idućih šest mjeseci kapat će nam po milijun barela nafte (dnevno), što je znak da se ne očekuje skoro rješenje ukrajinske krize koja je smanjila opskrbu naftom”, kazala je Susannah Streeter iz Hargreaves Lansdowna.

“Nadolazeća poplava američkih barela ne mijenja činjenicu da će tržište teško osigurati dovoljnu opskrbu u idućim mjesecima. Američka najava blijedi pred procjenama će sankcije i zazor kupaca s tržišta izbaciti tri milijuna barela ruske nafte dnevno”, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.“To će, ipak, i dalje biti otpuštanje zaliha nafte, a ne trajan izvor opskrbe za godine koje dolaze. Takvo oslobađanje zato neće riješiti strukturni deficit u opskrbi koji se stvarao godinama”, smatraju analitičari Goldman Sachsa.

Analitičari JPMorgana pišu u osvrtu na situaciju na tržištu da zadržavaju svoje procijene prosječne cijene barela u drugom tromjesečju na 114 dolara i 101 dolar u drugoj polovici godine.

“Ključno je da oslobađanje zaliha nafte nije trajni izvor opskrbe i ako nasukani ruski bareli budu u prosjeku veći od 1 milijun barela dnevno iduće godine, to će ostaviti 2023. u dubokom deficitu, što će značiti da je naša procjena cijene od 98 dolara po barelu preniska”, poručili su analitičari te banke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI