CIJENE IDU U NEBO: Nakon sušnog ljeta stiže nam suša i u novčanicima

Screenshot

Inflacija izazvana krizom sve jače pritišće hrvatsko društvo preko novčanika građana.

Guverner Vujčić rekao je kako inflacija ne bi trebala prijeći 2 posto. Koliko god da bilo, počelo se osjećati kako sve lagano poskupljuje.

Najviše se to vidi na cijenama goriva koje je sada već blizu 11 kuna po litri. Zbog toga su poskupili i ostali proizvodi.


Kako javlja HRT, na tržnicama su cijene osjetno porasle, između ostalog i zbog suše.

“Mora biti skuplje pošto je suša. Sve što vidite je moje domaće, s mojeg OPG-a, tako da moramo zalijevati cijelo vrijeme. Nažalost ljudima koji kupuju njima je skupo, nama je uvijek jeftino što prodajemo”, kaže Željko Rubinić, OPG Palčić, Paučnjak.“Bilo je temperatura preko 35 stupnjeva. Na toj temperaturi praktički ni jedna biljka ne može funkcionirati i događaju se štete. Zameće se manji broj plodova, oni su lakši, nisu ispunjeni vodom, automatski je manji prinos, objašnjava Vjekoslav Budanec, Odbor za povrtlarstvo i krumpir, Hrvatska poljoprivredna komora.

Meso će također sigurno poskupjeti jer je poskupila cijena stočne hrane.

“Žitarice i kukuruz, ječam, soja strašno su poskupjele, poskupjeli su energenti, ulja, maziva, dijelovi za traktor”, kaže Stjepan Kušec, Odbor za svinjogojstvo, Hrvatska poljoprivredna komora.

Nakon sušnog ljeta, najesen bi mogla zavladati suša i u novčanicima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI