CIJEPLJENJE BI MOGLO BITI OBAVEZNO! Evo u kojem bi se to trenutku moglo dogoditi

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Cijena ponude je 162.500 kuna, a posao je dobila tvrtka DA FILM iz Zagreba, tako mediji izvještavaju o Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kojim ravna Krunoslav Capak koji se očito svim dostupnim metodama odlučio promovirati cijepljenje protiv korona virusa, što mu baš i ne ide po planu, premda je u priču uveo agenciju bivše HDZ-ovke Biance Matković.

Nezadovoljan je Plenković Capakom i njegovim angažmanom po pitanju kampanje, međutim u HDZ-u tvrde kako generale usred bitke nema smisla mijenjati pa to i održava Capaka u Nacionalnom stožeru koji svim dostupnim metodama nastoji uvjeriti građane da se cijepe. Svaka nova afera i nova medijska prozivka u HDZ-u izaziva nove probleme, u Nacionalnom stožeru nove sukobe, a kod premijera Plenkovića novi val nervoze.

Neobično je i u ovom posljednjem slučaju to što je glumac Aćimović vlasnik i jedini zaposlenik tvrtke koju je odlučio angažirati Capakov zavod. U hrvatskoj javnosti Aćimović je znan kao glumac u par zapaženih uloga poput primjerice onih u filmovima Parada i Ustav RH, utjelovio je kapetana Hadžiju u Crno-bijelom svijetu, ali i Stipinog oca u filmu Sonja i bik. Producirao je jedan kratki film, jedan dugometražni fantasy domaći film i jedan dokumentarni film.

Osim toga još početkom godine HZJZ je za potrebe kampanje angažirao i tvrtku B1 Plakati, a ono što je problematično jest sklapanje ugovora velike vrijednosti bez javnog natječaja, naime posao je ugovoren na 387.828 kuna.

Iako su u HDZ-u uvjereni kako poticanje cijepljenja jest tema kojom se treba baviti i koju treba otvarati, tvrde kako Capak radi greške u koracima, a onda se one manifestiraju na raspoloženje i otvorenost građana prema cijepljenju. Izvori za Dnevno.hr iz vladajuće stranke tumače kako to i jest razlog zbog kojeg Plenković daje sve nesuvislije izjave, naime, kako tvrde europska pomoć Hrvatskoj uvjetovana je procijepljenjem, kako za sada stvari stoje u srpnju nećemo doseći najavljivanu procijepljenot od 50 posto, a to za Plenkovića znači signal za buru i ekonomski složenu jesen, novu gospodarsku krizu i nove probleme.



Upravo zbog toga nedavno i jest zaprijetio poduzetnicima, ulazeći u novi konflikt iz kojega se jasno naslućuje da je Hrvatska strategija promašena.

“Sljedeći tjedan će se ići u razgovore sa sindikatima i poslodavcima. Prvenstveno idemo u smjeru da procijepimo ljude koji su u najvećem kontaktu s drugim ljudima. Radi se o vozačima u javnom prijevozu, učiteljima, profesorima, odgojiteljima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi.

Naš cilj je sada spriječiti širenje bolesti i stvoriti uvjete da najesen nemamo val kakav smo imali prošle godin”, otkrio je pak ovih dana ministar Beroš, naglašavajući da cijepljenje za sada nije obvezno, niti je ta solucija izgledna, no upućeni svjedoče kako će na jesen, u slučaju novog četvrtog vala to itekako biti opcija.

“Ideja je da se za sada u dogovoru s poslodavcima razradi plan za jesen, na radna mjesta na kojima su zaposlenici u stalnom kontaktu s većim brojem ljudi neće se moći pristupiti bez covid-potvrda, ili bez testa, dakle oni koji se ne budu željeli cijepiti morat će se svakodnevno testirati, a to bi moglo biti problematično te bi svakako dio građana moglo primorati na cijepljenje, s time Beroš prvo planira krenuti u bolnicama to se ne odnosi samo na liječnike, već i na pacijente koji neće moći ući u bolnicu bez covid-potvrde ili bez testa koji ne smije biti stariji od 48 sati, što bi moglo biti problematično za pacijente kojima su potrebne svakodnevne pretrage, zapravo im se neće ostaviti previše izbora, ako se ne žele cijepiti plaćat će testiranja”, objašnjava sugovornik za Dnevno.hr te napominje da Plenković i od svojih ministara očekuje da se na sličan način postave pravila prema zaposlenicima u njihovim resorima.

Isto pravilo vrijedit će i za sve zaposlene u školama, državnim agencijama i tvrtkama. Vrlo je izgledno da se od početka jeseni ni u trgovačke centre neće moći ući bez covid-potvrde ili testa, a za to prema tvrdnjama upućenih nije potrebno mijenjati zakone.

“Neće se to odnositi samo na trgovačke centre, vladajući će provjeravati kako to utječe na građane pa će se popis mjesta širiti, zapravo je priča jasna, svugdje gdje danas idete s maskama, nećete moći otići bez testa ili covid-potvrde, moguće je da u to budu uključeni restorani, ugostiteljski objekti”, nabraja te napominje kako će se cijepljenje motivirati i povlasticama koje će uživati cijepljene osobe.

One će se moći kretati bez ograničenja, ali i bez maski, a zamisao je da covid-potvrde na ulazima u trgovine i druge institucije kontroliraju covid-redari.

“Covid-potvrde bi trebale biti novo normalno, to se već testira po sportskim događanjima, i sasvim solidno funkcionira, od toga ne treba raditi neki veliki bauk ni halabuku, jednostavno to građani moraju prihvatiti kao dio života, zato Plenković ne treba više prijetiti, od njega se očekuje da počne djelovati, poduzimati konkretne korake kao što se to čini u ostatku Europe, samo tako se pandemija može suzbiti i samo tako možemo se vratiti normalnom životu u onoj mjeri u kojoj je to moguće”, zaključuje naš sugovornik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI