ČINI SE DA HRVATI PODRŽAVAJU VLADU! Neradna nedjelja ima veliku podršku: Plenković će biti zadovoljan kad to čuje

Ilustracija

Od 1.srpnja na snagu stupa novi Zakon o trgovini i radu nedjeljom prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

HRrejting je proveo anketu među građanima o tome koliko podupiru taj Zakon.

Na pitanje – podržavate li prijedlog Vlade – 70,9 posto ispitanika izjasnilo se da podržava. Ne podržava 25,8 posto ispitanika, dok njih 3,4 posto – ne zna ili nije željelo odgovoriti.

Među razlozima ZA podršku novom zakonu – prevladava mišljenje – da je “Nedjelja – dan za obitelj, a ne trgovine”. To smatra 50,4 posto onih koji podupiru novi zakon.

Na drugom je mjestu uvjerenje da “u trgovinama većinom rade žene koje se zbog toga ne mogu posvetiti obitelji” – dijeli ga gotovo 18,5 posto ispitanika, a treći – što smatra 13 posto onih koji podupiru novi Zakon – da su “radnici premalo plaćeni za rad nedjeljom”.



Među razlozima za ograničavanje rada nedjeljom su i ti da trgovine stranih vlasnika u svojim zemljama ne rade, dok kod nas rade, zatim podrška Crkvi, koja se protivi radu trgovina nedjeljom, što smatra oko 4 posto ispitanih, mišljenje da je 16 nedjelja godišnje sasvim dovoljno za sezonu i vrijeme oko blagdana, kao i da se sve može kupiti u ostalim danima tjedna, te da su posljedica rada nedjeljom kriza obitelji i velik broj razvoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Što se tiče onih koji ne podržavaju novi Zakon – prevladava mišljenje da se u uvjetima krize treba zapošljavati, a ne braniti da se radi – to smatra njih gotovo četvrtina.

Oko 20 posto protivnika Novog zakona smatra da u tržišnoj ekonomiji zabrana rada nije prihvatljiva, a gotovo jednako toliko da će zabrana rada dovesti do otpuštanja radnika u trgovinama.

Više od 12 posto njih zamjera umiješanost crkve, a da “previše radimo preko tjedna i ne stignemo obaviti kupovinu” smatra malo manje od 7 posto onih koji su protiv zakona.

Da je cijela stvar samo pitanje dobre plaće onima koji rade nedjeljom, smatra njih gotovo 5 posto, a jednako toliko ih smatra da je prijedlog nedosljedan, odnosno da se treba odlučiti radi li se ili ne u potpunosti.

Na posljednjem je mjestu stajalište da su “veliki centri ionako postali mjesta izlaska i druženja nedjeljom”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI