ČINI SE DA JE U AFGANISTANU SVE PO STAROM: Talibani opet otkrili svoje izvorno i loše lice!

Wikimedia Commons

Ozloglašeni bivši talibanski šef vjerske policije rekao je da će se u Afganistanu nastaviti s ekstremnim kaznama poput pogubljenja i amputacija. Tako se čini da ništa od lakše i ljepše njihove strane otkad su ponovno preuzeli upravljanje Afganistanom.

Mula Nooruddin Turabi, sada zadužen za zatvore, rekao je za AP News da su amputacije “potrebne za sigurnost”, piše BBC.

Rekao je da se ove kazne ne smiju javno izricati, kao što je bilo pod prethodnom talibanskom vlašću devedesetih godina. No, odbacio je gnjevne reakcije zbog javnih pogubljenja u prošlosti: “Nitko nam neće reći kakvi bi naši zakoni trebali biti.”


Od preuzimanja vlasti u Afganistanu 15. kolovoza, talibani su obećavali blaži oblik vladavine nego u svom prethodnom mandatu. No, već je bilo nekoliko izvješća o kršenjima ljudskih prava u cijeloj zemlji.

Human Rights Watch upozorio je u četvrtak da talibani u Heratu “tragaju za istaknutim ženama, uskraćuju ženama slobodu kretanja izvan njihovih domova i nameću obvezan način odijevanja”.Amnesty International u kolovozu je objavio da su talibani odgovorni za pokolj devetero pripadnika progonjene šijitske manjine Hazara.

Glavni tajnik Amnestyja Agnès Callamard tada je rekao da je “hladnokrvna brutalnost” ubojstava “podsjetnik na prošlost Talibana i zastrašujući pokazatelj onoga što talibanska vladavina može donijeti”.

Turabi, poznat po oštrim kaznama za ljude koji su uhvaćeni slušajući nereligioznu glazbu ili šišajući bradu devedesetih, rekao je za AP da će, iako će se nastaviti s oštrim oblicima kažnjavanja, talibani sada dopustiti televiziju, mobitele, fotografije i video zapise. Nekoliko dana prije nego što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, talibanski sudac u Balkh -u, Hadži Badruddin, rekao je za BBC da podržava oštro i doslovno tumačenje islamskog vjerskog zakona.

“U našem šerijatu je jasno, za one koji imaju spolne odnose i nisu u braku, bilo da se radi o djevojčici ili dječaku, kazna je 100 udaraca bičem u javnosti”, rekao je Badruddin. “Ali za svakoga tko je oženjen, moraju ga kamenovati do smrti… Za one koji kradu: ako se to dokaže, onda mu treba odrezati ruku.”

Turabi – koji se nalazi na UN -ovom popisu sankcija zbog svojih ranijih postupaka – rekao je da ministri talibanske vlade sada raspravljaju o tome trebaju li kazne biti javne i da će “razviti politiku”.

Devedesetih godina prošlog stoljeća javna su pogubljenja držana na sportskom stadionu u Kabulu ili na prostorima džamije Eid Gah. U to vrijeme Turabi je bio ministar pravosuđa i čelnik Ministarstva za širenje vrlina i sprječavanje poroka – talibanske vjerske policije.

“Svi su nas kritizirali zbog kazni na stadionu, ali nikada nismo ništa rekli o njihovim zakonima i kaznama”, rekao je u posljednjem intervjuu. Ranije ovog tjedna talibani su također zatražili govor na Općoj skupštini UN -a koja se održava u New Yorku.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI