ČIŠĆENJE VASINIH KADROVA Plenković se rješava svih Brkićevih ljudi

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Kao da je u zemlju propao! Tako bi se moglo opisati političko djelovanje Milijana Brkića u posljednjih mjesec dana. Naravno da za njegovo izbivanje iz javnosti treba imati razumijevanja, Brkić je, naime, bio jedan od predvodnika Opcije za promjenu, na čijem je čelu bio Miro Kovač, a kojoj je cilj bio rušenje Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Premda se u vladajućoj stranci pozivaju na demokratska načela, gotovo istog dana kada se saznalo da Plenkovićeva momčad u cijelosti odnosi pobjedu na stranačkim izborima, prvi čovjek stranke odlučio je marginalizirati Brkića i ukloniti ga sa svih pozicija.

Tako je čovjek na kojega su se oslanjali u kampanjama, pa i onoj posljednjoj Kolinde Grabar-Kitarović, ostao bez pozicije potpredsjednika Sabora, a u stranci i o stranci ga se ionako više ništa ne pita. Plenković je time realizirao dugo razrađivani plan, ugušio je Brkićev utjecaj u HDZ-u, u kojem je imao status mesije kojemu nitko nije mogao ništa.

Pred HDZ-om su sada novi izazovi, prije svega parlamentarni izbori na kojima će Plenković u realnim okvirima morati dokazati koliko doista vrijede njegovi mladi lavovi i ljudi na kojima kani graditi budućnost stranke.

Lista otpisanih

Za Mira Kovača na HDZ-ovim listama više nema mjesta premda je na posljednjim parlamentarnim izborima bio jedan od najjačih stranačkih aduta za Dalmaciju, no po HDZ-u se šuška da bi Brkiću ipak mogao dati još jednu priliku te mu ponuditi posljednju poziciju u drugoj izbornoj jedinici. Opasna je to igra za Plenkovića jer se Brkić i na prošlim izborima preferencijskim glasovima domogao sabornice, no Plenković mora tako igrati jer nema previše izbora, navodno je, prema HDZ-ovim internim računicama, upravo druga izborna jedinica ključna za pobjedu, a ujedno je najkritičnija pa će ondje šef stranke možda morati riskirati i s ljudima koji mu nisu po guštu. Navodno će Brkiću ovih dana ponuditi tu opciju, a preduvjet će biti da prihvati Plenkovićevu politiku vođenja stranke. Brkićeve pristaše i simpatizeri na to se podsmjehuju i kažu da njegovo vrijeme ponovno dolazi, no ne onako kako je to zamislio Plenković koji je siguran u pobjedu na izborima, iako su mogući pogubni scenariji koji će HDZ gurnuti u oporbu, da bi se mogao pročistiti od Plenkovića i njegovih kadrova. Dok u vladajućoj stranci teoretiziraju, Plenković provodi posljednje čistke i odstranjuje Brkićeve kadrove koji su infiltrirani u Vojno-sigurnosno obavještajnu agenciju koja je predsjedniku Vlade posebno zanimljiva. Ondje, naime, na poziciji zamjenika ravnatelja sjedi Ivica Kinder koji se smatra bliskim Brkiću, upitna je i sudbina Gorana Kovačića, ali je najzanimljivija u toj priči Nera Patrlj. Ona i Kovačić svojedobno su bili sudionici špijunske akcije “Kameleon”, koja je u medije procurila prije 15-ak godina.



Patrlj, doduše, nije izravno sudjelovala u toj akciji, ali je kao svojevrsni kontrolni organ Markice Rebića odigrala značajnu ulogu u njezinu nesmetanom razvoju. Rebić je Neru Patrlj doveo u obavještajnu službu iz MORH-ove Stambene komisije, a na koji će način Plenković u posljednjim danima mandata izgladiti situaciju u toj obavještajnoj službi, vidjet ćemo, no već je sada vidljivo da Brkić danas ni izbliza nema onakav utjecaj u HDZ-u kakav je imao do stranačkih izbora. Godinama je Vaso, kako ga njegovi suborci zovu, radio na svojem imidžu, penjući se od Alfi do vrha političke pozornice, na tom se putu susreo s ljudima koji su mu u međuvremenu postali prijatelji pa se tako zbližio s Ivanom Pranjićem iz Antiterorističkih jedinica Lučko, nekadašnjim ravnateljem policije Vladimirom Faberom, pa i s Blažom Curićem koji je “pao” u aferi SMS, a u to je vrijeme radio kao vozač ministra Tomislava Tolušića. U drugoj polovici devedesetih zbližio se s Karamarkom, koji je Brkića posebno respektirao zbog sudjelovanja u akcijama na tzv. Južnom bojištu, pa i zbog ranjavanja u akciji Bljesak. Brkić u međuvremenu kroz suradnju s Karamarkom ulazi u HDZ, a na parlamentarnim izborima u zimu 2011. na listi HDZ-a ulazi u Sabor.

Nakon što je Karamarko u svibnju iduće godine izabran za predsjednika stranke, Brkić postaje glavni tajnik i potpredsjednik HDZ-a. Diplomirao je na Visokoj kriminalističkoj školi, no otkriveno je da je plagirao diplomski rad, ali tu je aferu uspješno preživio, diploma mu se poništava, a on ponavlja proces diplomiranja. Godine 2014. u medijima se počela spominjati prva ozbiljnija Brkićeva afera, i to nakon što je Ministarstvo financija obavilo nadzor nad njim i njegovom bivšom suprugom Karmen. Pisalo se da je popis primitaka i izdataka od 2005. do 2012. sezao do 14 milijuna kuna, a potom su se pojavile milijunske posudbe brata Joze iz Australije, čije se porijeklo propitkivalo, no ništa od toga nije naštetilo Brkiću koji danas posjeduje dva stana u Zagrebu te zemljište u Sv. Roku, dok je u rodnom Klobuku brat Jozo obnovio njihovu obiteljsku kuću. Brkić i danas prijateljuje sa Zoranom Gopcem, ali i s Pavlom Vujnovcem iz PPD-a. Njihova su se imena stidljivo spominjala u aferama “Pozajmica” i “Zlatni rat”, a premda se i time nastojalo diskreditirati Brkića, akcija nije polučila uspjeh, on se održao na političkoj površini, baš kao što je opstao i onda kada mu se spočitavalo prijateljevanje s Josipom Klemmom u vrijeme dok je ovaj vodio branitelje prosvjednike u šatoru u Savskoj ulici.

Vasine čarolije

Brkić je doista jedno vrijeme u HDZ-u bio čudotvorac, vodio je sve predizborne kampanje, birao sve ključne ljude za javne, ali i one malo poznate akcije, uostalom, njegov je izbor za predsjedničku kandidatkinju HDZ-a bila Kolinda Grabar-Kitarović, a navodno je baš on Ivana Mlinarevića predložio za direktora PPD-a, s obzirom na to da se dobro poznaju iz rodnog kraja. U najužem krugu Brkićevih partnera i prijatelja spominje se i Ante Deur, a u MUP-u je pak prisutan preko Nikole Miline. Brkić je još od 90-ih prijatelj s bivšim ministrom Damirom Krstičevićem, navodno mu je čak i pomagao kod izbora osoba za najznačajnije funkcije u MORH-u te je, primjerice, Matanović njegov čovjek, a stari ratni prijatelj mu je i Ivica Komljen. U najboljim godinama Brkić je doista imao svoje ljude u MORH-u i policiji, no Plenkovićeva pobjeda na unutarstranačkim izborima označila je njegov kraj. Pitanje je kako će se to odraziti na stranku i kako će Plenković savladati prepreke koje su pred njime, nije nemoguće da i on, bez obzira na trzavice i animozitete, u kampanji koja je pred njime posegne za Vasinim čarolijama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI