ČLANICA SABORSKOG ODBORA ZA FISKALNU POLITIKU: ‘Zadovoljavajući je rast BDP-a od devet posto, ali uvođenje eura neće riješiti strukturne probleme’

Screenshot N1

Članica saborskog odbora za fiskalnu politiku i zaposlenica Ekonomskog instituta Maruška Vizek za RTL je govorila o proračunu i što on donosi građanima. Na početku je rekla da je proračun socijalan.

“Rashodi iznose 174 milijarde kuna, od toga 127 milijardi kuna onih koji direktno utječu na rezultat proračuna, dakle na generiranje deficita proračuna, a ako znamo da je od tih 127 milijardi, 100 odnosi na mirovine, plaće i troškove u zdravstvu onda znate da mi nikad ne možemo govoriti o proračunu koji je razvojni, proračun je prije svega isključivo socijalan. Gabariti su vrlo jasni i oni s određeni godinama i to se nažalost ne može tako lako promijeniti”, rekla je Vizek.

Osvrnula se na najavljivanje rasta BDP-a od devet posto te istaknula kako je to zadovoljavajuće.

“S obzirom na to da je Europska komisija vrlo nedavno izdala svoje projekcije gdje stoji 8,1 posto, naša Vlada tvrdi da je 9, mislim da je tu jedina razlika s 9 posto, mi nešto prebacujemo rezultat, rekordni rezultat iz 2019., pa to onda dobro zvuči, a sad 8,1 posto koliko tvrdi da će biti odnosno Komisija, ne prebacujemo taj rezultat iz 2019., međutim s obzirom na to da je i Vlada i mnoge institucije su još na proljeće predviđale nama rast za ovu godinu od 5,2 posto, mislim da je i 8,1 i 9 posto za 2021. doista vrlo veliki uspjeh i da možemo biti zadovoljni”, naglasila je Maruška Vizek.

Dodala je kako “Hrvatska jako slabo konvergira prema nekakvom prosjeku i starih zemalja članica EU-a, novih zemalja EU-a”.



“Prema tome mi tu nikako ne možemo biti zadovoljni jer zapravo stojimo relativno sve lošije, ali opet ponavljam, s obzirom na to kako je izgledala situacija na početku godine, ovo sad izgleda relativno dobro”, rekla je.

Istaknula je kako je zdravstvo problem koji se događa svake godine.

Osvrnula se na povećanje cijena prilikom uvođenja eura te naglasila kako je to “najmanje bitna negativna strana”.

“To se može iskontrolirati i mogu se primijeniti iskustva iz drugih zemalja kako su to one radile”, istaknula je.

Maruška Vizek je na kraju zaključila kako euro neće riješiti niti jedan strukturni problem kojeg Hrvatska ima, jer, prema njezinim riječima, to mogu riješiti “samo reforme”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI