ĆORIĆ DONOSI VIJEST ZBOG KOJE ĆE SE SVI RAZGALITI! ‘Od utorka ćemo znatno jeftinije točiti gorivo’

Ilustracija: facebook

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a i govorio je o opskrbi plinom, domaćoj proizvodnji plina, porastu cijena, ali i vladinim mjerama.

Ministar je u razgovoru za HRT najavio značajno pojeftinjenje cijena goriva od ovog utorka.

Ćorić je rekao da će do pojeftinjenja dovesti pad cijena na referentnim tržištima, a nahvalio je i vladine mjere smanjenja dijela trošarina i ograničavanja marži.

Rekao je i koliko bi trebale iznositi nove cijene od utorka.

“Što se tiče dizela, nešto iznad 12 kn, što se tiče benzina, odnosno eurosupera, ispod 12 kn, što se tiče plavog dizela, nešto malo iznad 8 kn. Dakle značajno smanjenje u odnosu na prošli tjedan”, rekao je Ćorić.



Podsjetimo, prošli utorak bilo je veliko poskupljenje.

Osnovni benzin “eurosuper 95” se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna što je 82 lipe skuplje nego prošli tjedan, osnovni “eurodizel” poskupio je za 1.40 kunu i kreže se oko 13.90 kuna po litri, dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri.

Tako bi, ako je vjerovati Ćoriću, eurosuper trebao pojeftiniti za više od kunu po litri. Dizel bi po Ćoriću trebao pojeftiniti za preko kunu  i pol po litri.

U nastavku prenosimo cijeli razgovor s ministromĆ

Zbog rata u Ukrajini svi se okreću vlastitoj proizvodnji plina, to je napravila i Hrvatska. U slučaju potpunog prestanka dotoka plina iz Rusije, mogu li ove nove bušotine zadovoljiti naše potrebe za plinom?

“Vidjeli ste i sami, hrvatska proizvodnja plina raste, rast će i sljedećih nekoliko godina. Naš cilj na samom početku mandata je bio da afirmiramo domaću proizvodnju i povećamo samodostatnost što se tiče plina i električne energije. Ovi koraci koji su prikazani u prilogu pokazuju da idemo u tom smjeru. Hrvatska ni u kakvim uvjetima neće patiti od nedostatka plina.”

Sada zadovoljavamo oko 30% svojih potreba. Koliko će to rasti s godinama? Trebamo li se bojati tog nekakvog vremenskog odmaka ako se uistinu dogodi najgori scenarij?

“Evo, naredne godine bismo trebali donijeti, ne samo na nalazištima INA-e nego i nekih drugih kompanija, povećanje proizvodnje u odnosu na trenutnu proizvodnju za 30-ak posto. Vjerujem da možemo doći do 40% pokrivanja domaćih potreba.

S druge strane, alternativni dobavni pravac LNG na otoku Krku je apsolutno jamstvo da naše gospodarstvo, naši građani neće ostati bez plina bez obzira na razvoj događanja na istoku Europe. I tu je Hrvatska u specifičnoj situaciji u odnosu na najveći broj europskih zemalja, puno, puno boljoj nego većina njih.”

Jesmo li sigurni, kada govorimo o LNG terminalu na Krku, da će taj plin ostati u Hrvatskoj s obzirom na to da su zakupci strane tvrtke?

“Zakupci su neke domaće i neke strane tvrtke, ali događanje najgoreg scenarija značilo bi zapravo prestanak trgovanja na Baumgartenu kao referentnom tržištu i zapravo nestanak plina u Europi. Ne vjerujemo da će se to dogoditi, ali kada bi se i dogodilo, naš alternativni pravac dozvoljava, uz našu proizvodnju, da zadovoljimo najveći dio naših potreba.”

Potrebe ćemo, kažete, namiriti, no po kojoj cijeni?

“Cijena plina je nažalost orijentirana na tržište i na nju se ne može značajnije utjecati. Ono na što mi kao vlada moramo obratiti pozornost je količina, odnosno dostatnost u količinama. To smo izgradnjom LNG terminala na Krku osigurali za dugi, dugi niz godina. Tu straha nema.”

Vlada je donijela uredbu, ukida se zelena naknada, kada će se početi primjenjivati?

“Svakog utorka imamo nove cijene goriva, one se računaju kao prosjek 5 dana prošlog tjedna. Ovaj tjedan je vis-a-vis cijena bio dobar u odnosu na prošli, cijene su pale na referentnim tržištima. Pored toga koraci vlade, odnosno naši koraci smanjenja dijela trošarina s druge strane, ograničavanje marži i s treće strane ukidanje zelene naknade dovest će do toga da ćemo od utorka znatno jeftinije točiti naše rezervoare.

Dakle, što se tiče dizela, nešto iznad 12 kn, što se tiče benzina, odnosno eurosupera, ispod 12 kn, što se tiče plavog dizela, nešto malo iznad 8 kn. Dakle značajno smanjenje u odnosu na prošli tjedan.”

Zelena naknada ukida se ovog utorka?

“Ukida se odmah. Uredba je zapravo stupila na snagu danom objave u Narodnim novinama i odmah ćemo to i osjetiti.”

Mogu li građani očekivati da će ovakve cijene potrajati? Imate li neka predviđanja?

“Metodologija je takva da će onaj sljedeći utorak zapravo ovisiti o ovom tjednu koji nas čeka. Nadamo se da će cijene stagnirati na ovoj razini, da neće doći do značajnijeg povećanja. U svakom slučaju, od utorka je situacija puno relaksiranija. Tome smo se i nadali, u tom smjeru je vlada RH donosila mjere.”

Zbog rata u Ukrajini su i cijene hrane porasle. Kako stojimo s robnim zalihama? Ima li vlada neki plan ako dođe do drastičnog poskupljenja jer je Ukrajina žitnica Europe?

“Ukrajina je žitnica Europe, ali treba imati na umu činjenicu da je hrvatska proizvodnja relativno velika, zadovoljava naše potrebe, naše robne zalihe su relativno izdašne i ne vjerujemo da će doći do ikakvih problema u opskrbi na teritoriju RH. To mi u ovom trenutku ne očekujemo.”

Imate li nekakve dugoročne projekcije u vladi? Hoće li doći do nekih mjera kojima bi se mogao smanjiti taj financijski udar na građane ako dođe do njega?

“Ako govorite o inflaciji, nažalost cijene energenata se prelijevaju na cijene svih dobara i usluga u čijoj proizvodnji energenti sudjeluju, a to su gotovo svi. Upravo zbog toga ova inflatorna očekivanja u prvoj polovici 2022. će biti nešto veća od onih koje smo projicirali krajem prošle godine.

Način na koji se možemo boriti protiv toga je rast ekonomije, rast životnog standarda, odnosno porast plaća naših građana. To je ono na čemu ćemo inzistirati.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI