ĆORIĆ KOMENTIRAO INFLACIJU: ‘Iskoristili smo šire alate nego što to imaju zemlje EU’

Screenshot/N1

Na izvanrednom susretu Liderovog Kluba izvoznika održanom u petak glavni gost je bio Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja. Govorio je o ekonomiji i izvozu u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu te ekonomskim sankcijama Rusiji.

Nakon toga dao je izjavu za medije.

“U nešto lakšoj situaciji su oni koji imaju diverzificirane portfelje, čije funkcioniranje nije u najvećoj mjeri vezano uz Rusku Federaciju. Moramo imati na umu činjenicu da zapravo u RH nemamo preveliki broj subjekata koji su dominantno izloženi poslovanju tamo. Jedini smjer kako doskočiti toj situaciji je širenje tržišta na druge europske zemlja. Vlada tu može pomoći da njihova konkurentnost bude veća”, rekao je Ćorić, objavio je N1.

Dodao je kako je “zbog toga na izvanrednom susretu Kluba izvoznika najavio natječaj od 1,9 milijardi kuna koji bi trebao biti otvoren potkraj drugog kvartala ove godine”.

“Vjerujem da će hrvatsko gospodarstvo u 2022., kao i u 2021. pokazati žilavost koja nam je otvorila vrata konvergencije prema prosjeku Europske unije. Vjerujemo da i ova godina može biti ista takva, da doživimo rast koji je prosječno veći od rasta EU-a. To je naš cilj i vjerujem da to možemo učinit”, naglasio je ministar.Osvrnuo se na poskupljenje struke i plina koje je na snazi od petka, 1. travnja. Ujedno je komentirao Vladine mjere za ublažavanje šoka poskupljenja.

“Kada govorimo o dijelu subvencija za plin u dijelupravnih osoba, govorimo o 40-ak tisuća na koje računamo. Vjerujemo da će Vladina pomoć njima kroz sufinanciranje računa omogućiti da se umanji udar na poslovanje i da 2022. uspješno svi zajedno prebrodimo. Ova godina će biti izazovna prije svega u segmentu inflacije, to nam je svima jasno. Međutim, ona je troškovno uvjetovana i dolazi zbog enormnog povećanja cijene energenata na svjetskog tržištu. Nismo mogli doskočiti tome osim na ovaj način. Alati koje smo iskoristili u RH su u mnogočemu širi od onih koji se koriste u drugim zemljama EU”, zaključio je Ćorić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI