ĆORIĆ O PRESUDI VRHOVNOG SUDA: ‘Ovo što radimo svakog dana ima malo ili nimalo veze s tim razdobljem’

Marko Todorov/Cropix

Nakon održane sjednice Vlade, premijer i ministri obratili su se javnosti. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić komentirao je kontrolu cijena goriva i presudu slučaja Fimi media.

“Vlada je donošenjem uredbe danas je ograničila na 30 dana motornih benzina i dizela. Držimo da ovo ograničenje donosi stabilnost treba unijeti mir u poslovni sektor i među građane. Riječ je o smanjenju za par posto, ali projekcije idu u smjeru daljnjeg povećanja cijena na mediteranskom tržištu.

Ako u tih 30 dana ne dođe do stabilizacije, vlada će i dalje pomno pratiti situaciji i različito reagirati. Ovo ograničenje odnosi se prvenstveno na distributre. Ako dođe do daljnjeg povećanja, intevernirat ćemo u smjeru proračunskih prihoda”, rekao je.

“Uredba bi na snagu trebala stupiti u subotu. Ovo ne bi trebalo ugroziti distributere, iako očekujemo rasprave o tome je li trebalo smanjiti trošarine ili PDV. Distributeri bi to trebali izdržati, ali ovo bi trebalo ostaviti traga i na proračunu zbog manjih prihoda od PDV-a zbog nižih cijena”, dodaje.

“Ova odluka je odluka Vlade temeljem naših analiza, razgovori s distributerima, odnosno komunikacije s njima, nije se u ovom slučaju vodila jer držimo da ne bi donijela značajnije rezultate. Držimo da je ovakvo smanjenje opravdano i da ovakva podjela troška ima smisla”.



Cijena plina također raste, poduzetnicima raste cijena plina: “Vjerujem da će povećanje cijena plina biti puno manje nego što pogađa druge zemlje”.

Komentirao je i presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi Media:

“Jučer smo jasno naglasili, riječ je o presudi koja se tiče čelnog čovjeka stranke u to vrijeme, o razdoblju prije 15 godina, ovo što radimo svakog dana ima malo ili nimalo veze s tim razdobljem. Nije nam ugodno i nije lijepo znati činjenicu da je HDZ bila jedna od osuđenih strana, no još jednom riječ je o pojedincima. Vođenje vlade u proteklih nekoliko godina pokazuje sve, ali ne i tu stranu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI