ČOVIĆ OPTIMISTIČAN, DODIK SUMNJIČAV: Volio bih biti kao Dragan, ali ne mogu…

Cropix

Vodeći hrvatski čelnik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u petak kako bi se brzo mogao postići dogovor o uspostavi novog saziva vijeća ministara BiH, dok je čelnik srpske stranke SNSD-a Milorad Dodik istaknuo da ne dijeli taj optimizam zbog stajališta bošnjačke stranke koja po njemu želi spriječiti promjenu vlasti, ali i donošenja izmjene izbornog zakona koje bi omogućile da Hrvati mogu birati svoje predstavnike.

“Dogovorili smo se da idemo jednim intenzitetom k uspostavi izvršne vlasti, vijeća ministara, a naravno zajedno s time i parlamentarne vlasti. Čini mi se da nismo daleko od toga”, rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon susreta s Dodikom u Mostaru.

Pojasnio je kako se trebaju otvoriti novi razgovori s čelnikom vodeće bošnjačke stranke SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi se realizirao sporazum o ustroju vlasti kojega su čelnici ove tri nacionalne stranke potpisali početkom kolovoza.

“Ja sam zagovornik ideje da sjednemo zajedno i otkočimo proces. Tu postoje još neke nijanse. Ali je evidentno došlo vrijeme da se uspostavi vijeće ministara, a Parlamentarna skupština počne raditi”, dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Dodik je potvrdio kako su predstavnici njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata u petak dostavili prijedloge kandidata za popunu povjerenstava Zastupničkog doma Parlamenta BiH čime bi rad ovoga doma mogao biti deblokiran nakon više od godinu dana. Njegova stranka protivila se početku rada Zastupničkog doma dok se ne ustroji vijeće ministara, a za što je optužio SDA.



“Volio bih da sam optimist ovako kao Dragan, ali mislim da ovi zezatori iz Sarajeva uporno rade na tome da onemoguće bilo kakav napredak. Ta vrsta priče oko uspostave vijeća ministara svakako je zamorna”, rekao je čelnik SNSD-a.

Nije isključio mogućnost da zastupnici njegove stranke i dalje blokiraju rad parlamenta. “Evo bit će popunjena povjerenstva Zastupničkog doma i bit će stvoreni uvjeti da taj dom radi. Kako će se naši politički ponašati, možete pretpostaviti. Mi ćemo raditi s našim procjenama”, rekao je.

Dodik je rekao kako s Čovićem ne dijeli optimizam oko brze uspostave vlasti, kao niti oko članstva u NATO-u, dok je SDA optužio da blokadom ustroja novoga vijeća ministara nastoji spriječiti izmjene izbornog zakona. On se zauzeo za reformu izbornog zakonodavstva koje bi Hrvatima zajamčile mogućnost da biraju svoje predstavnike u vlasti, bez da ih pregalavaju Bošnjaci.

“Njihova manipulacija s izborom Hrvata bošnjačkih glasovima ima cilj degradirati poziciju Hrvata, njihova politička i ustavna prava. Mi smatramo kako ne treba dolaziti do majorizacije bilo kojega naroda. Zato je potrebno mijenjati izborni zakon”, rekao je Dodik.

Vlast u BiH nije ustrojena dulje od 13 mjeseci zbog prijepora vodeće bošnjačke stranke SDA koja traži da se zemlja obveže na približavanje NATO-u, dok se Dodikov SNSD tome protivi.

Upitan o imenovanju novog ravnatelja Obavještajno sigurnosne agencije i državne policijske agencije SIPA-e, kojima je istekao mandat, Čović je rekao kako HDZ-ovi ministri u vijeću ministara neće o tome glasovati, dok je Dodik opetovao kako je OSA prisluškivala srpske i hrvatske političare i agencije.

“Mi smo ukazivali na činjenicu da je Obavještajna agencija kompletno prisluškivala i pratila rukovodstvo Republike Srpske i Srbije, a pratila je i sukobljavala se sa sličnim organizacijama u Hrvatskoj što govori o tome i mi smo potpuno uvjereni da je to bošnjačka obavještajna organizacija i da temelji vrijednosti ratnog AID-a, te nema ništa zajedničko s interesima svih u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dodik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI